Stranačke aktivnosti     | 24.08.2018. 15:56 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Jasmin Alić: Svako roditeljstvo za državu mora biti jednako vrijedno

Od sljedeće godine, tokom porodiljskog dopusta državne službenice i službenici te namještenice i namještenici u Tuzlanskom kantonu imat će pravo na naknadu u punom iznosu plaće. Takvu je odluku donijela Vlada Tuzlanskog kantona, naizgled poboljšavajući dosadašnju praksu po kojoj je porodiljska naknada iznosila 90% ostvarene prosječne plaće u periodu od šest mjeseci prije stupanja na porodiljsko odsustvo, ili 55% prosječne plaće u TK iz prethodne godine.

U Našoj stranci ovaj potez ocjenjuju diskriminatornim: “Prosto je objasniti diskriminaciju na ovom primjeru. Jedna kategorija zaposlenika čije se plaće finansiraju iz sredstava budžeta Tuzlanskog kantona naknadu za porodiljsko odsustvo ostvaruje u visini 100% svoje plaće, dok drugi tu naknadu ostvaruju u umanjenom iznosu”, kaže Jasmin Alić, predsjednik Gradskog odbora Naše stranke u Tuzli.

Prema njegovom mišljenju, ako višak sredstava postoji, on mora biti jednako raspoređen svim porodiljama: “Svim zaposlenima, i u javnom i u privatnom sektoru, iz budžetskih sredstava mora biti omogućen jednak iznos za porodiljsko, jer u budžet idu sredstva svih nas. Poreski obveznici iz privatnog sektora na ovaj način plaćaju porodiljsko onima koji su na budžetu, a sebi ne mogu. To je očita nepravda”, kaže Alić.

Politika Naše stranke na tom polju je formiranje Federalnog porodičnog fonda iz kojeg će se plaćati jednake naknade za porodilje bez obzira na sektor zaposlenja, ali i bez obzira na to u kojem su kantonu.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta