Bosna i Hercegovina     | 24.08.2018. 14:02 |

DF osudio pucanje na banjalučku džamiju Ferhadiju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. augusta (FENA) - Demokratska fronta oštro je osudila vandalski čin pucanja na banjalučku džamiju Ferhadiju i uputila apel nadležnim organima u Banjoj Luci i Republici Srpskoj da što prije identifikuju počinioca (počinioce) i u što kraćem roku odrede primjerenu kaznu.

Apelovali su i na stanovnike Banje Luke, posebno Bošnjake, "da ni na koji način ne podlegnu" na tu najnoviju u nizu provokacija koje u posljednje vrijeme doživljavaju.

Smatraju da ako predsjednik tog entiteta može vrijeđati žrtve genocida u Srebrenici, ako Narodna Skupština RS može tražiti nemoguće - da se istorijski fakti, kao što je genocid u Srebrenici, dokazani na najvišim evropskim i svjetskim sudskim instancama - pobrišu, "provjere", revidiraju, onda ovo pucanje predstavlja samo nastavak provokacija i traženja povoda za nove napade na "političko Sarajevo" i "izdajice u vlastitim redovima" koji sjede u državnim institucijama i ne predstavljaju RS po "bajinoj mjeri".

Također, smatraju da "nije nimalo iznenađujuće što je izostala bilo kakva reakcija ministra izbjeglica i raseljenih lica u Vladi RS-a Davora Čordaša, inače kadra HDZ-a BiH".

- Kako je svima umnim na kugli zemaljskoj jasno da se istina o Srebrenici ne može pobrisati, tako će i Ferhadija ostati kao znak prisustva jednog naroda čija je ovo zemlja, uključujući i Banju Luku, i kao spomenik i sjećanje na vremena suživota i tolerancije - saopćeno je iz DF-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Priopćenje za javnost mostarske Gradske organizacije Naroda i pravde

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu