Stranačke aktivnosti     | 24.08.2018. 13:49 |

Saopćenje za javnost Pokreta 'Odgovor'

FENA Saopćenje

Ćamil Duraković, lider Pokreta "Odgovor", kazao je da je pucanj na Ferhadiju upozorenje, te da je potrebno da se sveta muslimanska mjesta - memorijali, džamije i mezarja stave pod direktnu zaštitu države i Državne agencije za istrage i zaštitu.

"Poseban status i kontrolu mjesta koja imaju direktnu vezu sa genocidom i zločinima RS-a poput obnovljenih džamija od Banje Luke do Trebinja, te memorijali i mezarja žrtava genocida i ratnih zločina, trebaju biti obuhvaćeni zaštitom SIPA-e na isti način kako se danas čuva Memorijalni centar Potočari", kazao je Duraković.

"Za budućnost opstanka bošnjačkog naroda na tlu entiteta RS ključno je: osigurati zaštitu sakralnih objekata i njihov status izmjestiti iz poretka RS-a, osigurati ravnopravan pristup jeziku, vjeri i obrazovanju za djecu i buduće generacije, ostvariti garantovanu zastupljenost u predstavničkim tijelima na entitetskom i lokalnom nivou, te osigurati garantovane kvote za zapošljavanje nesrba u javnim institucijama i preduzećima. Konačno nužno je kroz budžet osigurati da se izdvajaju posebna sredstva za kulturna, vjerska, prosvjetna i sportska društva koja okupljaju Bošnjake-povratnike. Konačno, u godinama pred nama ćemo insistirati na osiguranju formiranja lokalne samouprave u mjestima poput Kozarca, Janje, Grapske, Vrbanjaca, Vrbanje, Konjević Polja", zaključio je Duraković.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Pokreta Odgovor

Saopćenje za javnost Pokreta Odgovor

Saopćenje za javost Pokreta Odgovor

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana