Kultura     | 24.08.2018. 13:51 |

Replike povelja i pečata srednjovjekovnih bosanskih vladara u Livnu i Mostaru

FENA Vehid Begunić

TEŠANJ, 24. augusta (FENA) - Javna ustanova Muzej Tešanj ovih dana u povodu 555. obljetnice pada srednjovjekovne Bosne pod vlast Osmanske carevine već treći put priređuje izložbu "Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele", koju planiraju predstaviti i publici u Hercegovini.

Kako je u izjavi za Fenu istakao kustos Muzeja Tešanj Jasmin Mandžukić, za sada je poznato da će 6. septembra izložba gostovati u Franjevačkom samostanu i Muzeju "Gorica" u Livnu, dok još uvijek nije preciziran termin izložbe u Muzeju Hercegovine u Mostaru.

- Radi se o izložbi replika - kopija dokumenata i replika pečata, čiji se originali nalaze u Državnom arhivu u Dubrovniku. To je vrijedna kolekcija od 16 povelja i pisama te 16 pečata. U ovaj smo projekt, koji je finansiralo Ministarstvo civilnih poslova BiH, ušli zajedno sa našim partnerima Zemaljskim muzejom BiH iz Sarajeva i Franjevačkim samostanom "Duha Svetog" iz Fojnice - ustvrdio je Mandžukić.

On dodaje kako su, u aprilu ove godine, prvi put izložbu predstavili pred tešanjskom publikom u prostoru Gradine. S tom su izložbom, napominje Mandžukić, potom gostovali i u Zemaljskom muzeju BiH te spomenutom fojničkom samostanu.

Naglašava da se za nekoliko dana obilježava važan historijski datum - 829. obljetnica objave povelje Kulina bana.

Bosanski vladar ban Kulin 29. augusta 1189. godine izdao je svoju čuvenu povelju, kojom je dao određene povlastice Dubrovčanima za slobodu trgovanja po srednjovjekovnoj Bosni.

- Taj je dokument, slobodno možemo reći, rodni list srednjovjekovne Bosne. Ujedno predstavlja i najstariji dokument pisan srednjovjekovnim bosanskim pismom tzv. bosančicom. Dva originala ove povelje čuvaju se u Dubrovačkom arhivu u Dubrovniku, a treći je u Sankt Petersburgu u Rusiji - podvukao je Mandžukić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana