Svijet     | 23.08.2018. 19:04 |

Netanyahu: Izrael se još nada da će SAD priznati aneksiju Golanske visoravni

FENA Internet

JERUSALEM, 23. augusta (FENA) - Izraelski premijer  Benjamin Netanyahu izjavio je u četvrtak kako se njegova zemlja još nada da će Sjedinjene Države priznati njenu aneksiju Golanske visoravni nakon što je visoki američki zvaničnik izjavio da ta tema nije na dnevnom redu Bijele kuće. 

Izrael je okupirao najveći dio Golanske visoravni u Bliskoistočnom ratu 1967. godine i anektirao ju je neposredno nakon rata, u potezu koji nikada nije priznala međunarodna zajednica.

Izraelska vlada se nada da će Sjedinjene Države slijediti svoje priznanje Jerusalema kao izraelske prijestonice priznanjem aneksije Golanske visoravni.

U maju je izraelski ministar obavještajnih službi Yisrael Katz izjavio kako očekuje da Sjedinjene Države podrže izraelske pretenzije nad tom teritorijom.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio je, ipak, tokom posjete Izraelu u ovoj sedmici, da "nije bilo rasprava o tome, američka vlada nije donijela nikakva odluku o toj temi".

U saopćenju iz Netanyahuovog ureda navodi se kako izraelski premijer neće odustati od očekivanja priznanja aneksije Golanske visoravni nakon Boltonove izjave, prenosi agencija Xinhua.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U izraelskom napadu ubijeno 38 osoba u blizini Alepa

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom