Bosna i Hercegovina     | 23.08.2018. 16:47 |

Uspješna saradnja Ministrstva obrazovanja USK i organizacije „Save the children“

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 23. augusta (FENA) - Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona i organizacija „Save the children“ u BiH potpisali su danas Memorandum o saradnji, u okviru projekta jačanja socijalnog  uključivanja – „Jednako i kvalitetno obrazovanje za podršku uspješnog razvoja djece sjeverozapadnog Balkana 2016-2018”. 

Cilj projekta je omogućiti svoj djeci predškolski odgoj i obrazovanje, u  skladu s Okvirnim zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju BiH. Za ovaj projekt Save the Children će osigurati financijsku podršku od 151.000 KM.

- Ovo je zapravo proces, u koji smo ušli prepoznavajući značaj predškolskog odgoja i obrazovanja. Najbitnije je spomenuti da ćemo osim kompletnog opremanja centara i jedinica za rani rast i razvoj u svim gradovima i općinama USK, uraditi i obuku nastavnog kadra koji će realizirati taj program - istakao je direktor implementacije programa u organizaciji "Save the children" Ahmed Pjano.

Iz resornog kantonalnog ministarstva napomenuli su kako izuzetno značajnim projektom u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja zapravo se samo nastavlja uspješna saradnja s organizacijom „Save the children“.

- Konkretno, u  školskoj 2018/19. godini otvorit ćemo osam centara u svim gradovima i općinama,  te 15 jedinica ili učionica za obavezni predškolski odgoj i obrazovanje - rekla je Albijana Trnavci iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

Inače, projektom bi u ovoj godini trebalo biti obuhvaćeno 250 djece predškolskog uzrasta.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Reisu-l-ulema na obilježavanju 30 godina Muftijstva bihaćkog: Vjerujemo u sebe i svoju budućnost

U petak počinje 25. kulturna manifestacija 'Ulicom Bišća'

U Bihaću otvoren Sajam pčelarstva i meda – Put zlata

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu