Bosna i Hercegovina     | 22.08.2018. 13:17 |

Jerinić na međunarodnom vojno-tehničkom forumu 'Armija 2018' u Moskvi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. augusta (FENA) - Zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Boris Jerinić, sa članovima delegacije Ministarstva odbrane BiH, boravi od 20. do 23. augusta u službenoj posjeti Moskvi na poziv Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Prvog dana posjete, 21. augusta, delegacija MOBiH posjetila je kongresno-izložbeni centar "Patriot Ekspo" gdje su ministar odbrane Rusije general armije Sergej Šojgu i zamjenik predsjednika Vlade Rusije za vojno-industrijski kompleks Jurij Borisov svečano otvorili međunarodni vojno-tehnički forum "Armija 2018".

Uporedo sa Forumom, na istoj lokaciji održava se i međunarodni forum "Sedmica nacionalne sigurnosti" (Security week Russia) koji se realizuje u obliku konferencija i okruglih stolova po pitanjima odbrane, nacionalne i međunarodne sigurnosti u raznim oblastima.

Forum se održava redovno od 2015. radi razvoja vojno-tehničke saradnje Rusije sa drugim državama, izgradnje povoljnih uslova za proizvođače i korisnike vojne tehnike i tehnologija iz oblasti nacionalne i globalne sigurnosti, razvoja inovacija, itd.

Na Forumu učestvuje 65 vojnih delegacija na nivou ministarstava odbrane, te drugih delegacija i predstavnika kompanija iz 114 država koje se bave proizvodnjom, trgovinom i remontom vojne opreme i roba dvojne namjene.

Nakon otvaranja Foruma prisutni su imali priliku da posmatraju statičku izložbu u kongresno-izložbenom centru "Patriot" i dinamički prikaz dejstva raznih vrsta oklopne, artiljerijske, amfibijske i PVO tehnike na obližnjem poligonu Alabino.

Drugog dana Foruma planiran je obilazak izložbenih postavki vojne opreme, razgovori s predstavnicima kompanija koje su izrazile interes za uspostavljanje saradnje s Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine, a posebno u oblasti proizvodnje, trgovine i remonta helikoptera, motora i sklopova za helikoptere.

Trećeg dana boravka, delegacija MOBiH će posjetiti Ambasadu BiH u Ruskoj Federaciji i razgovarati sa ambasadorom Mustafom Mujezinovićem i osobljem DKP u Moskvi o dosadašnjoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije u različitim oblastima i mogućnostima za njeno unapređenje.

U delegaciji Ministarstva odbrane BiH, osim Jerinića, nalaze se i savjetnik ministra odbrane BiH Dragan Stojak, savjetnik zamjenika MOBiH za upravljanje resursima Kostadin Vasić i vojni ataše BiH pri Ambasadi BiH u Ruskoj Federaciji brigadir Rade Simić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ruski projektili i dronovi oštetili elektrane u centralnoj i zapadnoj Ukrajini

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!