Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 22.08.2018. 12:46 |

Sanchez Ceren: Uspostavljanjem veza s Kinom podstičemo razvoj Salvadora

FENA Internet

SAN SALVADOR, 22. augusta (FENA) – Uspostavljanje diplomatskih veza između Salvadora i Kine ojačat će ekonomske i tehnološke kapacitete ove centralnoameričke države koji će pratiti "neizbježne trendove našeg vremena," smatraju Salvadorci.

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi i ministar vanjskih poslova Salvadora Carlos Casteneda potpisali su u utorak u Pekingu dokument o uspostavljanju diplomatskih veza.

Prema saopćenju, Salvador je prekinuo "diplomatske odnose" s Tajvanom i obavezao se da neće imati više zvaničnih odnosa ili zvanične razmjene s Tajvanom, prenosi Xinhua.

- Verujem da će Salvadorci osjetiti prijateljstvo i gostoprimstvo Kineza i imati koristi od saradnje dviju zemalja - rekao je Wang nakon ceremonije potpisivanja.

- Uvjereni smo da je ovo korak u pravom smjeru, koji odgovara principima međunarodnog prava, međunarodnim odnosima i neizbježnim trendovima našeg vremena – izjavio je Sanchez Ceren, predsjednik Salvadora.

U obraćanju na nacionalnoj televiziji, predsjednik je rekao da će uspostavljanje diplomatskih odnosa s Kinom stimulisati politički dijalog, jaču koordinaciju u međunarodnom poslovanju i saradnju za obostranu korist.

Predsjednički sekretar za štampu Roberto Lorenzana izjavio je da Salvador ne može nastaviti da "okreće leđa svijetu" jer ne priznaje ulogu Kine kao globalnog igrača.

- Ne možemo ignorisati da je Kina druga najveća ekonomska snaga u svijetu i vodeća izvozna ekonomija na planeti. Trebalo bismo da se pitamo zašto to ranije nismo uradili. Koliko je Salvador izgubio time što nije imao veze s ekonomskim gigantom poput Kine? - izjavio je Lorenzana.

Veze sa Kinom će povećati ekonomske i tehnološke kapacitete El Salvadora, kao i nivo obrazovanja, dodao je on.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Partija demokratskog progresa i Partija ujedinjenih penzionera potpisale sporazum o saradnji

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu