Svijet     | 21.08.2018. 12:25 |

Tsipras doputovao na Ithaku kako bi obilježio kraj 'savremene grčke Odiseje'

FENA Internet

ATINA, 21. augusta (FENA) - Premijer Alexis Tsipras u utorak je doputovao na grčki otok Ithacu, u gesti prepunoj simbolike dok njegova zemlja izlazi iz devetogodišnje finansijske krize i okončava programe međunarodne pomoći.

- Ithaca će još jednom biti obilježena kao kraj savremene odiseje koja je bila veoma teška za grčki narod - izjavio je on po dolasku na otok. 

U Homerovoj epskoj pjesmi, Odisej se vratio na Ithaku iz Trojanskog rata nakon desetogodišnjeg putovanja po moru.

Tsipras će se obratiti naciji s otoka nakon što je Grčka završila svoj treći sporazum o programu pomoći s međunarodnim kreditorima u zamjenu za bolne reforme i mjere štednje koje su nadzirali njeni međunarodni inspektori od 2010.

- Ne kažemo da su svi problemi riješeni jer smo napustili mjere štednje, mi nećemo slaviti. Ovo je, međutim, značajan dan i uspjeh je proći kroz tako strogi nadzor - izjavio je zamjenik grčkog ministra ekonomije Alexis Haritsis za državnu televiziju ERT.

Bivši premijer George Papandreou, koji je podnio molbu za prvim programom pomoći od grčkih partnera iz eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda u aprilu 2010., također je povukao analogiju s Odisejom.

- Na teškom smo putu, drugoj odiseji za Grčku i grčki narod. Mi, međutim, poznajemo put za Ithacu i mi smo ga iscrtali tokom naših iskušenja - izjavio je Papandreou.

Mjere štednje i politička previranja izazvana njima, za četvrtinu su smanjile obim grčke ekonomije, gurnule su trećinu ukupnog stanovništva zemlje u siromaštvo i prinudile su na iseljavanje još hiljade Grka. 

Druga dva programa uslijedila su u 2012. i 2015. Grčka je ukupno pozajmila 288 milijardi eura, u najvećem kreditu u istoriji, opterećujući se dugom ravnim 180 posto njenog godišnjog BDP-a.

U godinama koje dolaze Grčka će morati da održi primarne budžetske suficite - isključujući otplate duga - i uvest će nove rezove penzija u 2019.

Jedne novine također su aludirale na dugo putovanje Odiseja.

- Čak i nakon Ithace, još ćemo morati veslati - pišu dnevne novine Ethnos na svojoj naslovnici, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Oblaci saharske prašine prekrili Grčku, temperature do 31 stepen Celziusa

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta