Svijet     | 20.08.2018. 20:05 |

ISIL preuzeo odgovornost za seriju napada u Čečeniji

FENA Internet

GROZNI, 20. augusta (FENA) - Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), iako bez neposrednih dokaza, preuzela je odgovornost za seriju napada na policijske ciljeve u Čečeniji.

Dva azilanta naoružana noževima pokušala su da upadnu u policijsku stanicu u Šaljinskom okrugu u Čečeniji i tom prilikom ranila dva policajca, saopćili su ruski istražitelji.

Oba napadača su ubijena, objavila je agencija TASS, prenosi Reuters.

U odvojenom incidentu u kojem nije bilo povrijeđenih, mlada žena koja je nosila ruksak raznijela se u policijskoj stanici u selu Mesker-Jurt.

U Groznom, glavnom gradu Čečenije, policija je otvorila vatru na vozača "mercedesa", nakon što je kolima udario saobraćajnog policajca. Prema izvještaju istražitelja, vozač je ubijen.

Od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, Moskva je vodila dva rata sa separatistima, uglavnom pripadnicima Muslimanske internacionalne republike, ali su ovakvi napadi posljednjih godina bili relativno rijetki u Čečeniji.

Čečenski lider Ramzan Kadirov, koji je za vrijeme tih incidenata bio u posjeti Saudijskoj Arabiji, rekao je da je situacija u zemlji mirna i da su ovi napadi organizovani kako bi zasjenili muslimanski blagdan Kurban-bajram (Eid al-Adha), prenosi Al Jazeera Balkans. 

Kremlj se oslanja na Kadirova da će stabilizovati Čečeniju, poslije dva rata sa separatistima i daje velike subvencije kao pomoć za obnovu tog regiona.

Međunarodne organizacije za ljudska prava optužuju Kadyrova za zloupotrebe, uključujući nasumična hapšenja i ubistva koja čine snage pod njegovom kontrolom.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Muškarac upucan u tržnom centru u Sydneyu nakon što je više ljudi izbodeno nožem

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Turska policija uhapsila 51 osumnjičenog zbog povezanosti s terorističkom grupom ISIL

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana