Ekonomija     | 20.08.2018. 16:25 |

Vlada TK traži najbolje rješenje za GIKIL

FENA Saopćenje

TUZLA, 20. augusta (FENA) - Pitanja zaštite okoliša i budućeg postupanja kantonalnih i federalnih institucija, a povodom posljednjih događaja u i oko Global Ispat Koksne Industrije (GIKIL) Lukavac, bila su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Sluljkanovića sa federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo.

Ministrica Đapo je potcrtala da je GIKIL-u još u januaru 2017. godine istekla okolinska dozvola, te da se GIKIL cijelo vrijeme u pogledu pitanja i postupaka zaštite okolice ponašao krajnje bahato i nedisciplinovano.

 - GIKIL ne zadovoljava ni minimum minimuma za izdavanje nove okolinske dozvole - rekla je ministrica Đapo.

Iako nema direktne vlasničke ingerencije, Vlada Tuzlanskog kantona, svjesna kompleksnosti situacije, nastoji iznaći najbolje rješenje.

 - Glavni razlog za ovu situaciju je trenutna Uprava u GIKIL-u koja spriječava Vladu Tuzlanskog kantona, da putem svoje kompanije KHK Lukavac preuzme upravljačke strukture u GIKIL-u - rekao je premijer Suljkanović, ističući da se određeni koraci provode i na ovom planu.

Odustajanjem GSHL-a (KHK i GSHL su osnivači GIKIL-a) od pokrenutog arbitražnog postupka, kako je dodao, stvoreni su preduslovi da naše pravosudne institucije okončaju rješavanje po pokrenutom sporu za rješavanje vlasničke strukture u GIKIL-u, a što je bilo zakočeno prethodno pokrenutim postupkom arbitraže.

 - Eventualnim preuzimanjem upravljačkih struktura u GIKIL-u, omogućilo bi se i poduzimanje konkretnih koraka ka stabilizaciji stanja u ovom privrednom subjektu - zaključio je Suljkanović.

Dodao je da Vladi nije u cilju zatvaranje ovog privrednog subjekta, ali njegovo poslovanje i društvena odgovornost moraju biti dovedeni u red.

Problem GIKIL-a nije samo zaštita okoliša. GIKIL je kompleksan slučaj, posebno ako imamo u vidu da osim 1.000 radnika koliko radi u ovom privrednom subjektu, njegovo poslovanje obezbjeđuje oko 30 posto željezničkog saobraćaja za Željeznice Federacije BiH, čini tri posto BDP-a Bosne i Hercegovine, te da bi zatvaranje GIKIL-a imalo nesagledive posljedice s aspekta gubitka ugovora sa dobavljačima i kupcima, kao i nemogućnost kasnijeg ponovnog povratka na tržište, rečeno je na današnjem sastanku.

Na kraju sastanka, kojem su osim ministrice Đapo prisustvovale, federalna inspektorica za zaštitu okoliša Maida Bešlagić i stručna savjetnica u Federalnom ministarstvu Suada Numić, dogovoreno je da se u što skorije vrijeme upriliči sastanak sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem, kako bi se sagledale mogućnosti i pravci budućeg djelovanja.

Osim premijera Suljkanovića, sastanku su prisustvovali ministar privrede Osman Puškar, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Admir Huskanović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufid Klinčević, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada TK odobrila duplo više sredstava za kulturu

GIKIL pustio u rad savremeno postrojenje za prečišćavanje tehnoloških otpadnih voda

Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila 33.500 KM za košarkašku reprezentaciju BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo