Svijet     | 20.08.2018. 13:41 |

Bolton: Pompeo putuje u četvrtu posjetu Sjevernoj Koreji

FENA Internet

WASHINGTON, 20. auguta (FENA) - Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton saopćio je da će državni sekretar Mike Pompeo posjetiti Sjevernu Koreju po četvrti put otkako je preuzeo dužnost šefa američke diplomatije.

U intervjuu za emisiju "This Week" TV mreže ABC, Bolton je izjavio: "Mislim da će se državni sekretar Pompeo uskoro vratiti u Pypngyang radi četvrte posjete".

- Vjerujem da će State Department pravovremeno objaviti vremenski okvir posjete - kazao je on, dodajući kako američka strana očekuje da se Pompeo sastane s vrhovnim vođom Sjeverne Koreje Kim Jong Unom.

- Napredak u procesu denuklearizacije ostaje naš najviši prioritet - izjavio je Bolton, dodajući "kako je bitno da oni (Sjeverna Koreja) pokažu ozbiljnost" po tom pitanju.

Naglasio je da Sjeverna Koreja ima na raspolaganju jednu godinu da donese "stratešku odluku o denuklearizaciji". On, ipak, nije pružio više detlja o vremenskim okvirima.

- Računamo na Sjevernu Koreju da ispuni svoje obaveze - dodao je.

Bolton je u prošlom mjesecu izjavio kako Washington planira da demontira većinu sjevernokorejskih nuklearnih i programa balističkih projektila i da će Pompeo raspravljati o tome s Pyongyangom dok bude u posjeti Sjeveru.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert izjavila je, ipak, da neće objaviti vremenske rokove za sjevernokorejsko odustajanje od nuklearnih i raketnih programa. 

Pompeo je tri puta posjetio Sjevernu Koreju - u aprilu, maju i julu.

Nauert je također izjavila 14. augusta da će međuvladini razgovori između Sjevera i Sjedinjenih Država postati "redovno dešavanje" s akcentom na deneklearizaciji Korejskog poluotoka.

Rekavši da Washington podržava izgradnju mirovnog režima na Korejskom poluotoku "u kome svaka zemlja može tragati za mirom", Nauert je dodala da je "naš glavni akcenat na denuklearizaciji Korejskog poluotoka", prenosi Xinhua.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu