Kultura     | 20.08.2018. 12:59 |

Preostalo još devet dana do zatvaranja izložbe '77 Million Paintings'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. augusta (FENA) - Preostalo je još devet dana do zatvaranja izložbe "77 Million Paintings" britanskog umjetnika Briana Enoa, koja je u protekla dva mjeseca privukla veliki broj posjetilaca u Historijski muzej Bosne i Hercegovine.

Ove srijede u Muzeju će biti održano predavanje inspirirano "zaobilaznim strategijama" Briana Enoa, odnosno setom karata Oblique Strategies koji su sedamdesetih godina razvili Eno i Peter Schmidt kao metodu za stimuliranje kreativnih odluka i razbijanje rutine u muzičkoj produkciji, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Predavač, Matjaž Manček je urednik muzičkog programa "Kina Šiška", poznatog ljubljanskog centra urbane kulture koji se bavi produkcijom muzičkih, izložbenih, plesnih, teatarskih, filmskih, stripovskih, literarnih događaja i međunarodnih festivala.

Manček će govoriti o produkciji "Kina Šiška", o kreativnosti u procesu koncertne i kulturne produkcije, važnosti dijagonalnog povezivanja na nivou lokalne kreativne scene i međunarodne profesionalne sfere, ali i odgovornosti za obrazovanje - na jednoj strani publike, na drugoj strani onih koji donose važne odluke na kulturno-političkoj i široj društvenoj sceni.

"Kino Šiška" je u proteklih gotovo 10 godina izborilo status jednog od najznačajnijih prostora za produkciju kulturnih događaja u Ljubljani, a njihov festival i konferencija MENT Ljubljana svake godine okuplja sve veći broj profesionalaca i publike. Manček će na predstojećem predavanju govoriti i o nastanku ove važne kulturne institucije koju je utemeljio grad Ljubljana 2009. godine, kao i o planovima za budućnost.

S obzirom na veliki interes koji je multimedijalna postavka probudila u javnosti, Muzej je odlučio da se kupljena ulaznica može koristiti višekratno. Naime, i u Sarajevu se ponavlja praksa iz drugih gradova u kojima je Enoov rad bio postavljen - da posjetioci nekoliko puta posjećuju ovu jedinstvenu izložbu. Stoga je odlučeno da će prilikom kupovine ulaznice posjetioci biti evidentirani te će kupljenu ulaznicu moći koristiti u više navrata.

Prateći programi u Historijskom muzeju također su besplatni, pa će i prisustvovanje predavanju također biti besplatno, kao i ulaz u Muzej u srijedu od 17.00 do 20.00 sati.

Izložbu organizira British Council u saradnji sa Historijskim muzejom BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo