Kultura     | 19.08.2018. 12:08 |

Počele pripreme za internacionalni dječiji festival 'Šta se pjesmom sanja'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 19. augusta (FENA) - Javna ustanova Centar za kulturu Goražde počela je sa pripremama 19. Internacionalnog dječijeg festivala "Šta se pjesmom sanja". Riječ je o jednoj od najznačajnijih manifestacija koje se organizuju pod okriljem te kuće, čiji je cilj promocija i njegovanje dječijeg stvaralaštva.

Slavko Klisura iz Centra za kulturu kazao je Feni da se organizaciji festivala poklanja posebna pažnja.

- Festival "Šta se pjesmom sanja" jedan je od najznačajnijih u regionu, a možda i među vrednijim festivalima dječije pjesme na Balkanu. Jako nam je stalo da održimo tradiciju koja je duga već 19 godina, čime se ne mogu pohvaliti ni mnogo veći gradovi. Goražde je s pravom jedan od centara dječije pjesme i stvaralaštva za djecu istaknuo je Klisura.

Organizator je raspisao konkurs za prikupljanje kompozicija autorima tekstova, muzike i aranžmana te samim izvođačima, prema uslovima konkursa koji uz ostalo preciziraju da pjesme ne smiju biti ranije objavljivane niti javno izvođene.

- I ove godine očekujemo prijave iz cijelog regiona kako je to bilo i do sada. Načelno je rok za dostavu demo snimaka 1. septembar, ali ćemo ga vjerovatno produžiti, s obzirom na to da je održavanje festivala planirano u prvoj polovini novembra ove godine. Posebno sretnim nas čini radost djece čije je interesovanje za učešće na festivalu zaista veliko – dodaje Klisura.

Najveća vrijednost ovog događaja je bogata riznica pjesama nastalih u okviru dosadašnjih festivala, ali i činjenica da je festival nastao u najtežim ratnim vremenima, kao simbol neuništivosti duha u opkoljenom Goraždu.

Klisura podvlači da je Goražde u najtežem ratnom periodu na mnogo načina pokazivalo svoju duhovnu veličinu i snagu, a jedna od manifestacija koja to potvrđuje je i ovaj festival koji je prvi put održan 1994. godine kada je prva pobjednica bila Alma Pašić, i nikada nije zaustavljena njegova realizacija.

- Za proteklih 18 godina nastalo je oko 280 pjesama a to je, ako bi smo ih pretočili u knjige, osam dobrih knjiga poezije za djecu. Festival je obilježilo isto toliko autora i mnogo više izvođača kojih je bilo više u jednoj pjesmi. To je ogromno bogatstvo koga možda nismo ni svjesni za sam grad, a posebno djecu koja rastu uz te pjesme u vrtićima ili školama – ocijenio je.

Smatra da su produkt svakog festivala nosači zvuka, naglasivši da je prvi put prošle godine urađen i video spot pobjedničke pjesme "Neka dobrota vlada" koji je uradio mladi Goraždanin Adnan Šuman.

- Pored takmičarskog dijela, svaki festival obilježi i druženje uz promociju CD-a sa festivalskim pjesmama. Zbog svega, imamo razloga biti ponosni ali i obavezu raditi još više, kako bi festival bio što kvalitetniji - zaključio je Slavko Klisura za Fenu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Vučić se sastao s Dodikom: Pripreme za veliki Vaskršnji sabor teku odlično

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana