Bosna i Hercegovina     | 18.08.2018. 17:04 |

Gradačac - Prva godišnjica izgradnje spomen obilježja 'Ljiljan' (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

GRADAČAC, 18. augusta (FENA) - U organizaciji Općine Gradačac, Medžlisa IZ Gradačac i Udruženja boraca “Patriotske lige” Gradačac danas je održana manifestacija posvećena obilježavanju godišnjice otvorenja spomen-obilježja borcima Armije RBiH „Ljiljan“ na koti Bandera.

Na manifestaciji posvećenoj godišnjici otvorenja spomen-obilježja „Ljiljan" posvećenog braniocima BiH rečeno je da će se nastaviti sa daljim uređenjem kompleksa. To podrazumijeva izgradnju musale, te spomen sobe.   

- U protekloj godini kupljeno je zemljište na kojem se trenutno nalazimo uz pomoć privrednika Gradačca i građana čija je namjena uvakufljenje za dovište i molitvu za domovinu – kazao je ovom prilikom Tasin Okić, predsjednik UG „Patriotska liga“ Gradačac.

Nesumljivo će datum otkrivanja ovog spomenika i ova godišnjica, po riječima Saliha Kulenovića iz Saveza „Patriotske lige“ BiH, ostati zabilježeni svijetlim slovima u istoriji naše države kao podsjetnik na jedno izuzetno teško i složeno vrijeme. 

Ovo spomen-obilježje trajno će podsjećati na herojstvo branilaca Gradačca i BiH.

- Na osnovu herojstva naših boraca u prilici smo razvijati savremeno društvo i prosperitet svih građana BiH - kazao je Edis Dervišagić, načelnik Općine Gradačac.

Ratni komandant II korpusa Armije BiH general Hazim Šadić je naglasio da je od izuzetnog značaja što su na koti Bandera iznad Gradačca, Gradačačani odlučili izgraditi spomenik „Ljiljan“.

- Gradačac je u toku rata za II korpus imao izuzetan značaj i Gradačcu i njegovoj odbrani se posvećivala posebna pažnja. Shvatili smo da ako padne Gradačac, da se Tuzla veoma teško može braniti – naveo je general Šadić.

U svom obraćanju premijer TK Jakub Suljkanović je naglasio značaj razvijanja kulture sjećanja, napomenuvši kako ovaj spomenik tome doprinosi na najbolji način.

- Ovaj naš veličanstveni Ljiljan posvećen je svim borcima koji su čuvali BiH i izvojevali velike pobjede. Upravo tako veličanstveni bili su nadljudski napori gradačačkih boraca koji su u oktobru '92. zaustavili agresorski oklopni voz. S ponosom mogu reći da je u izgradnji ovog impresivnog kompleksa učestvovala Vlada TK. I ove i protekle godine izdvojili smo sredstva kako bi ovaj spomenik postao jedno od najposjećenijih mjesta za okupljanje – naveo je Suljkanović. 

Federalni premijer Fadil Novalić je naglasio kako je „Ljiljan“ simbol bosanskih kraljeva, motiv na stećcima, simbol borbe Gradaščevića, simbol borbe za dom i domovinu.

- Vjerovatno je u glavama naših neprijatelja linija trebala da bude ovdje ili još negdje dalje kako ne bi smetalo slobodnom prolazu na koridoru. Međutim, u jednoj stvari su se preračunali – tu negdje između se našao grad Gradačac i njegovi nevjerovatno hrabri ljudi koji nisu nikada pristali da odu sa ovog prostora. Nisu tada, a neće ni u budućnosti – kazao je premijer Novalić. 

Neposredno prije nego je proučena dova za domovinu, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović je u svom obraćanju istaknuo da je ovo spomen obilježje povijesno i blagoslovljeno mjesto.

- Ovdje smo danas i da iskažemo našu podršku i podstrek ljudima Gradačca, svima njima i njihovim institucijama, da istraju da ovo ovdje bude doista jedan naš vidik u budućnost – kazao je ef. Fazlović.

Pogledajte http://fena.ba/video/2065

Preuzimite https://drive.google.com/drive/folders/1vqz6jLFxY4AX8gsuNXWB9WJmPvsELxqg?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

EU, bilateralni donatori i EBRD u partnerstvu sa Gradačcem podržali obnovu vodovodne mreže

Požar u objektu tržnog centra u Gradačcu

Privredna klima u Gradačcu sve bolja zahvaljujući brojnim projektima (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo