Bosna i Hercegovina     | 18.08.2018. 14:48 |

Bukvarević: Naša je obaveza da pamtimo djela naših najboljih sinova

FENA Darinka Mitrović

GRADAČAC, 18. augusta (FENA) - Na uzvišenju Bandera, strateški važnoj koti 449 kod Gradačca danas je obilježena prva godišnjica spomenika "Ljiljan" kojim se odaje počast svim braniocima Bosne i Hercegovine.

Spomenik u obliku ljiljana s pet latica nalazi se u kompleksu površine od dva dunuma, a prigodnoj svečanosti prisustvovao je veliki broj zvanica iz javnog, političkog i vjerskog života naše zemlje, među kojima i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević. 

Ministar Bukvarević je izjavi za Fenu izrazio zadovoljstvo što patriote iz Gradačca prigodnom manifestacijom obilježavaju ovaj značajni datum.

- To je prilika da se na simbolički način odužimo najboljim sinovima, da pamtimo njihovo djelo i da čuvamo ono za šta su se oni borili - istakao je Bukvarević.  

Spomenik "Ljiljan", visok 16 metara, kako je dodao, podignut je u čast svih branilaca BiH, prije svega u čast šehida i poginulih boraca Gradačca, kao i svih boraca na cijelog teritoriji BiH.

- Da nije bilo pripadnika Armije RBiH, boraca koji su dali svoje živote i mladost za obranu države, ne bi bilo slobodne i cjelovite države BiH. Zbog toga im se nikada ne možemo odužiti, a naša je trajna obaveza i zadaća da obilježavamo značajne datume i da im odajemo dužnu počast – istakao je Bukvarević.  

Spomenik "Ljiljan", koji je otkriven prošle godine, okružen je stećcicma koji ga, kako je naglašeno, čuvaju, baš kao što su i hrabri borci na ovom području čuvali državu, izvojevali značajne pobjede i svojim životima branili BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Gradačac dočekuje festival tradicionalne kuhinje 'Kuhaj, peci, reci' 24. i 25. aprila

EU, bilateralni donatori i EBRD u partnerstvu sa Gradačcem podržali obnovu vodovodne mreže

Požar u objektu tržnog centra u Gradačcu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu