Bosna i Hercegovina     | 17.08.2018. 20:05 |

Blok žena NB-Ženski aktivizam treba da doprinese stvaranju boljeg društva za sve

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 17. augusta (FENA) - Na javnoj debati Bloka žena Nezavisnog bloka (NB)  večeras je naglašena potreba podrške ženskom aktivizmu, koji treba da doprinese stvaranju boljeg društva za sve.

Predsjednica Bloka žena NB Dženana Hodžić kazala je da žene treba inicirati, ohrabriti, podržati i dovesti u  ravnopravnu poziciju da mogu pružiti svoj maksimum razvoju ovog društva.  

-  Ukoliko realno i posvećeno sagledamo ambijent u BiH shvatit ćemo da živimo u jednoj zajednici koja se uporno odriče više od 50 posto populacije, odnosno potencijala u doprinosu razvoja društva, a to su upravo žene.  Nažalost, još njegujemo stereotipe o nekim rodnim različitostima muškarca i žene, pa je  žena na margini svih važnih dešavanja i segmenata razvoja društva – dodala je Hodžić.  

Napomenula je da žena svojom posebnošću, odgovornošću, kompetencijama i izraženom emotivnom inteligencijom može ostvariti značajne promjene u društvu.

-  Cijenimo da to treba da bude ne samo jedna zakonska obaveza i korektnost u smislu kvota da žene budu u nekom procentu na listama, nego da žene zaista preuzmu mandate i liderske pozicije u BiH i daju svojh doprinos razvoju društva – istakla je Hodžić.  

Na debati o temi „Kulturološki aspekti i njihov utjecaj na društveno-politički angažman žene u Bosni i Hercegovini“ koordinatorica Bloka žena NB za Kanton Sarajevo poduzetnica  Lejla Kečo je rekla da ženama definitivno treba dati priliku.

- Po prvi put ulazim u politiku kao žena, majka, diplomirani ekonomista koja dugo godina radi u svojoj struci, u realnom sektoru. Ženama treba dati priliku, a sa druge strane žene se moraju odvažiti i biti uporne, pa kad pokažu da mogu otvorit će se šanse na svim poljima – dodala je Kečo.  

Pri tome je, kako je dodala, ključna upravo ravnopravna pozicija u odnosu na muškarce i kada je riječ o podjeli i kućnih poslova i svih ostalih obaveza.     

Predsjednica  Stručnog savjeta za sport NB, legendarna košarkašica Razija Mujanović kazala je da su žene uvijek bile u podređenom položaju u odnosu na muškarce i da to posmatra više kroz sport.

-  Muškarci su još na čelnim pozicijama, kada je riječ i o ženskom sportu. Žene bi ipak trebale više da se pitaju i ako ništa da u ženskom sportu na čelnim pozicijama bude većina žena – kazala je Mujanović.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo