Ekonomija     | 17.08.2018. 19:00 |

Vlada TK dogovorila pravce djelovanja sa Sindikatom radnika GIKIL-a (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 17. augusta (FENA) - Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i ministri privrede Osman Puškar i finansija Miralem Nuhanović održali su danas sastanak s predstavnicima Sindikata radnika Global Ispat Koksna industrija Lukavac (GIKIL) i direktorom KHK radi rješavanja akutnih problema i dogovora o pravcima budućeg djelovanja radi očuvanja imovine i tehnološkog procesa, a prije svega zaštite radnika i okoline.

Današnji sastanak jedan je u nizu do sada održanih između direktno uključenih strana u problemu nastalom nakon nedavnog incidenata u kojem su povrijeđena tri radnika GIKIL-a.

Na današnjem sastanku je zaključeno da će biti inicirano održavanje hitnog zajedničkog sastanka između predstavnika Vlade TK i Vlade Federacije BiH, Uprave GIKIL-a, te Sindikata i Uprave KHK-a.

Također je dogovoreno da bude upućen hitan dopis Upravi GIKIL-a u kojem će biti traženo izjašnjenje o tome koje su to mjere koje Uprava može poduzeti u narednih mjesec dana, odnosno pola godine, a riječ je o kratkoročnim i promptnim mjerama zaštite životne sredine i zaštite zdravlja radnika na radnom mjestu.

Suljkanović je naglasio da je prioritet Vlade TK očuvanje ne samo 1.000 radnih mjesta u Koksari, nego i u Željeznicama FBiH, čijih se 30 posto prometa ostvaruje upravo zahvaljujući GIKIL-u, a tu je i značajan broj uposlenih koji su angažovani u okviru sistema dobavljača, saopćeno je iz Vlade TK.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2063

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/18gT_rdqDm9kUmbXTk6UWzBRYkLiiOtcf?usp=sharing

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada TK utvrdila kriterije raspodjele 2.1 milion KM za podršku sportu

Ambasador Reilly u TK: Putna infrastruktura, obrazovanje i zdravstvo u fokusu djelovanja Vlade TK

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta