Stranačke aktivnosti     | 17.08.2018. 16:40 |

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

FENA Saopćenje

Demokratska fronta je odlučila da neće dozvoliti da se aktivno učešće njenih zastupnika u radu Zajedničke komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u Parlamentu Federacije BiH koristi kao pokriće za varanje boraca i odugovlačenje usvajanja Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Nakon današnjeg, trećeg zasjedanja Komisije proširenog predstavnicima rukovodstava oba doma Federalnog Parlamenta i Vlade Federacije, postalo je izvjesno da vladajuća većina nema iskrenu želju za rješavanjem ovog pitanja u skladu s prethodnim dogovorima u oba doma Parlamenta FBiH.

Radi nepoštivanja procedura i sumnji koje su učesnici u procesu izrade zakona izrazili na autentčnost teksta te odsustva autentičnih zapisnika o onome što je dogovoreno, zastupnik DF-a Davor Vuletić dao je ostavku u Komisiji za usaglašavanje različito usvojenih tekstova u Parlamentu Federacije BiH.

U proteklih mjesec dana održana su tri sastanka Komisije, a ne postoji zapisnik o dogovorenom niti s jedne sjednice. Na prvom sastanku je borcima usmeno obećano sve pa sutradan povučeno. Na drugi i treći sastanak nisu pozvani predstavnici boraca niti predlagač usvojenih amandmana Mahir Mešalić. Na prošlom sastanku je zaključeno da osnova za diskusiju sukladno propisima može biti samo tekst Zakona s amandmanima koji su usvojeni u oba doma Parlamenta. Međutim, zadnja verzija teksta Zakona koji je dostavljen članovima Komisije, prema riječima Mešalića,  ne odgovara onome što je usvojeno na Domu naroda, te stoga izaziva kontradikcije u budućoj provedbi Zakona. Prečišćena verzija teksta Zakona na kojoj je Mešalić radio sa predstavnicima demobilisanih boraca predočena je Komisiji ali se ona o njoj danas nije očitovala. Konačno, zastupnici su na kolektivnom godišnjem odmoru pa sjednice oba Doma neće biti održane tokom ovog mjeseca kako je bilo obećano demobilisanim borcima.

Zbog ovih kršenja procedura u radu Parlamenta Federacije BiH i odsustva iskrene namjere za rješavanjem problema demobilisanih boraca od strane aktualne vlasti SDA, HDZ i SBB , odlučeno je da Demokratska fronta više ne učestvuje putem svojih zastupnika u radu Komisije što neće umanjiti njen institucionalni kapacitet , jer vladajuće stranke i dalje imaju 7 od 10 članova Komisije - te mogu donositi odluke.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

DF

Vezane vijesti

DF: Presuda ESLJP po apelaciji Kovačevića simbolizira decenijsku borbu za jednakopravnost građana

Saopćenje za javnost DF

Saopćenje za javnost DF-a

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti