Bosna i Hercegovina     | 17.08.2018. 14:59 |

Obrazovanje - sjednica direktora: Jasno definirati šta su čije ovlasti

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 17. augusta (FENA) - U obrazovnom sektoru neophodne su reforme na način da svaki segment u ovoj važnoj oblasti - Ministarstvo, direktori, sindikat, nastavnici, Vijeće roditelja, imaju jasno definiranu ulogu.

To je rečeno na sjednici Udruženja direktora/ravnatelja sarajevskih osnovnih škola na kojoj je predsjednik Udruženja Hajrudin Ćuprija naveo da su direktori škola, iako po prirodi funkcije odgovorni činioci, praktično izuzeti iz nekih procesa jer se, primjerice, sindikat upušta i u nametanje pravila za koja nije nadležan, a direktori odgovaraju za posljedice.

- Želimo uspostaviti sistem tako da se zna šta su čije nadležnosti, u protivnom, treba nam dati ulogu koordinatora, a ne direktora - ističe Ćuprija koji tvrdi da je današnji sastanak sazvan radi pokušaja zaustavljanja daljnje devastacije obrazovnog sistema.

Na ovoj sjednici, članovima Udruženja su se obratili i kantonalni premijer Adem Zolj te ministar obrazovanja Elvir Kazazović.

Premijer je naglasio da će sličan sastanak biti održan i s direktorima srednjih škola, sve u namjeri da se u konačnici, strateški i zakonski uredi ta oblast.

- Otvoreni smo za prijedloge koji će dovesti do boljeg obrazovnog sistema. Plašim se da su sad nadležnosti 'pomiješane', da vlada svojevrsna anarhija, a to znači da su u obrazovnom sektoru potrebne reforme - rekao je između ostalog Zolj.

Ministar Kazazović je predočio rezultate koje su kantonalna vlada i resorno Ministarstvo postigli u protekle tri godine. Finansijska katastrofa, zatečena na početku mandata, oličena u ogromnim dugovima, brzo je popravljena, a ogroman novac je uložen u infrastrukturu, škole. Uredno se isplaćuju potraživanja uposlenicima na osnovu pravosnažnih sudskih presuda, naslijeđena u iznosu od 40 miliona KM.

Kad je riječ o zakonskim rješenjima kojima  prosvjetari, konkretno direktori, nisu zadovoljni jer smatraju da ih stavljaju u podređen status u odnosu na neke činioce u sistemu, Kazazović napominje da će propise moći da mijenja tek naredni saziv Skupštine Kantona jer se sadašnjem bliži kraj mandata.

Za ministra je jedno od vrlo važnih pitanja, kako je naveo, donošenje pedagoških standarda i normativa.

Predsjednik Udruženja Hajrudin Ćuprija koji je vodio  sastanak saopćio je da su revidirani normativi ustanovljeni prije dva dana iako je većina prosvjetara još na godišnjim odmorima, kao i da je iz tog procesa neopravdano izostavljen Prosvjetno-pedagoški zavod Kantona Sarajevo.

I direktorica Zavoda Dina Borovina ističe da je uloga te ustanove marginalizirana i da joj treba vratiti odgovarajuće kompetencije.

Predsjednik Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola, na tvrdnju ministra Kazazovića da je zakonske propise zbog kojih se direktori, personalno, osjećaju podređenim donosila Skupština, odgovara da je zvanični predlagač propisa Vladi - Ministarstvo.   

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo