Ekonomija     | 17.08.2018. 14:53 |

Federalno ministarstvo poljoprivrede traži pojačanu kontrolu životinja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. augusta (FENA) - Na današnjoj sjednici Vlade FBiH u Mostaru, na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada je usvojila zaključak kojim je zatraženo od federalne i svih kantonalnih veterinarskih inspekcija pojačana kontrola životinja na mjestima sabiranja i prodaje, a to zbog povećanog prometa malih i velikih preživara uoči bajramskih praznika.

Federalni ministar Šemsudin Dedić od nadležnih institucija traži da iz prometa budu isključene nevakcinisane i neobilježene životinje.

- Čak i ako to znači da će veterinarske inspekcije morati da rade danonoćno i tokom vikenda, njihov je zadatak da osiguraju odgovarajuću kontrolu životinja, pa da građani mogu, bez brige za vlastito zdravlje, nabaviti kurbane i pripremiti se za predstojeće praznike. Problem zaraznih bolesti postoji kod nas, kao i u drugim državama, iako moram reći da se u javnosti često barata raznim neprovjerenim i preuveličanim informacijama. Po podacima kojima raspolaže ovo ministarstvo, stanje nije alarmantno, ali sigurno je da pred praznike moraju biti uvedene dodatne i pooštrene kontrole, jer tada i raste promet životinja nepoznatog porijekla - rekao je Dedić.

Resorni ministar je upozorio građane da nabavku životinja vrše samo na provjerenim mjestima i iz provjerenih izvora.

- Postoje indicije da u Federaciju BiH stižu životinje bez potrebne veterinarske dokumentacije koje mogu prenositi zarazne bolesti. Većina njih stiže u Bosnu i Hercegovinu ilegalnim putem, tako da želim skrenuti pažnju na ovaj problem i Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine - zaključio je ministar Dedić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministar Hrnjić inicirao sastanak o potencijalima neiskorištene šumske biomase u USK

Prosječna neto plata u FBiH u februaru 1.315 KM, bruto plata 2.045 KM

U Federaciji BiH više od 24.000 prometnih nesreća u 2023. godini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana