Regija     | 17.08.2018. 14:21 |

Srbija zatvorila 'omladinsko-patriotski kamp' na Zlatiboru

FENA Agencije

BEOGRAD, 17. kolovoza (FENA) - Srbijanske vlasti zatvorile su u petak sporni "omladinsko-patriotski" kamp u kojem su dječaci i djevojčice prolazili vojničku obuku, uz obrazloženje da to "nije Srbija budućnosti".

Nalik sličnim mjestima u Rusiji, kamp je izazvao negativne reakcije u susjednim zemljama, u kojima su još uvijek svježa sjećanja na stradanja u ratovima prije gotovo 30 godina.

Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović priopćio je da je kamp na planini Zlatiboru raspušten "zbog moguće zlouporabe djece i uznemirivanja javnosti", prenosi Hina.

Predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da kamp u kojem su djeca u nosila vojne uniforme "nije Srbija budućnosti" i poručio da država takvo što neće tolerirati.

"To nije Srbija budućnosti niti Srbija kakvom se želimo ponositi", rekao je Vučić novinarima.

U logoru na padinama Zlatibora boravila su 34 dječaka i 10 djevojčica iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, u dobi su od 12 do 23. Većinom se radilo o djeci vojnih veterana iz ratova nakon raspada bivše Jugoslavije tijekom 1990-ih.

Prema izvješću Radio-televizije Srbije (RTS) u logoru na Zlatiboru "djeca se u odorama obučavaju za borbu, korištenje pušaka i noževa".

Organizator logora, predsjednik Udruge učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije Željko Vukelić, rekao je kako su ih instruktori iz Rusije i umirovljeni pripadnici srbijanske policije i vojske učili obrambenim vještinama i da u tome "ne vidi ništa loše".

Tvrdi kako je sve po zakonu, puške su gumene, pištolji aluminijski, a najveća pažnja posvećena je preživljavanju i boravku u prirodi.

Postojanju i načinu organiziranja logora usprotivile su se i pojedine stranke i političke organizacije, a za širu javnost sporna je "militarizacija djece".

Za roditelje 44 sudionika ovog logora sudjelovanje njihove djece nije sporno i kažu kako će se "kroz ovaj vid obuke naučiti redu, radu i disciplini".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'