Svijet     | 17.08.2018. 12:50 |

UN - U borbama u Ghaznom ubijeno ili ranjeno do 250 ljudi

FENA Internet

KABUL, 17. augusta (FENA) - Između 200 i 250 civila ubijeno je ili ranjeno u borbama u afganistanskom gradu Ghazni, saopćila je UN-ova agencija u četvrtak navečer, iako se tačan broj žrtava nije mogao potvrditi.

Afganistanski Crveni polumjesec prikupio je tijela više od 250 civila i boraca iz raznih djelova Ghaznog, saopćio je Ured UN-a za koordiniranje humanitarnih pitanja.

Na stotine talibanskih militanata napalo je grad, 170 kilometara od Kabula, prošlog petka. Afganistanske snage sigurnosti uspjele su vratiti kontrolu nad gradom tek nakon nekoliko dana žestokih borbi u kojima su prekinute telekomunikacijske veze na pet dana.

Sporadične borbe još su u toku u predgrađima Ghaznog, ali su se talibanske snage polako povlačile prema oblastima pod njihovom kontrolom izvan grada. 

Predsjednik Ashraf Ghani danas je posjetio Ghazni kako bi se sastao sa sigurnosnim zvaničnicima i učestvovao u ceremoniji odavanja počasti žrtvama, objavljeno je na njegovom zvaničom Twitter nalogu.

Afganistanski ministar odbrane Tariq Shah Bahram izjavio je u ponedjeljak da je najmanje 100 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti, 30 civila i dvjestotinjak talibanskih boraca ubijeno u sukobima, prenosi dpa. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U izraelskom zračnom napadu na Rafah ubijene 24 osobe

U izraelskim zračnim udarima na grad Rafah ubijeno 18 Palestinaca, među njima 14 djece

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta