Kultura     | 18.08.2018. 12:15 |

Šešić: Dokumentarni film traje mnogo duže u mislima i sjećanju gledatelja

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 18. augusta (FENA) - Takmičarski program dokumentarnog filma ostavio je veliki pečat na 24. Sarajevo Film Festival i vrlo sam zadovoljna kako je publika prihvatila filmove koje sam odabrala - kazala je Feni selektorica tog programa Rada Šešić.

Istakla je da je sa velikom pažnjom odgledala 280 dokumentarnih filmova koji su pristigli na Festival, a da je publika imala priliku pogledati njih 16.

Šešić je objasnila da se kroz sve dokumentarne filmove 'prožimaju' različite teme te da filmski autori pokušavaju pronaći nove izraze i biti inovativni u pristupu i radu sa filmskim jezikom, što je posebno raduje.

Istakla je da autori dokumentarnih filmova vole eksperimentirati sa samom formom te da je publika imala priliku vidjeti nekoliko esej-filmova, među kojima je i nagrađeni film za ljudska prava "Araf" (Turska, Grčka, BiH) Didema Pekuna koji predstavlja poetičan esej o Bosni i Hercegovini, ljudima i historiji.

- To je filozofski esej sa zanimljivom autorskom refleksijom i taj film ostavlja mnogo prostora publici za vlastito razmišljanje i interpretaciju, što pokazuje da je dokumentarni film vrlo izazovna forma za redatelje - kazala je.

Pohvalila je i činjenicu da se na ovogodišnjem Festivalu predstavio veliki broj redateljica i producentica, ali i mladih debitantskih autora.

Kao vrlo zanimljivo je izdvojila i to da su članovi filmskih ekipa u Sarajevo došli u velikom broju te da su od svake projekcije pravili veliki događaj. Ističe da se u tome ističe ekipa filma "Ghetto Balboa" Arpada Bogdana iz Mađarske, čiji je fokus na mladog Roma koji  pokušava postati profesionalni bokser.

- Ekipa je došla u Sarajevo sa punom opremom i ispred Cinema Citya i Bosanskog kulturnog centra su napravili bokserski ring i učili mlade dječake iz BiH prvim bokserskim koracima - pojasnila je.

Šešić je istakla da na projekcijama dokumentarnih filmova nema 'crvenog tepiha' i poznatih glumaca, ali da su emocije snažnije kada se običan čovjek iz filma pokloni publici.  

Pored projekcija, istakla je, daju mogućnost publici da razgovaraju sa autorima i nakon filma, ali i dan poslije, što je unikatna debitna platforma koju ostali filmski festivali nemaju.

- Dokumentarni film je poseban po tome što ne traje samo nekoliko sati u kinu, već mnogo duže u mislima i sjećanju gledatelja - zaključila je selektorica Takmičarskog programa za dokumentarni film Sarajevo Film Festivala Rada Šešić.

U kategoriji Takmičarskog programa dokumentarnog filma "Srce Sarajeva" dodijeljeno je filmu "Srbenka" (Hrvatska) Nebojše Slijepčevića, a u okviru iste kategorije dodijeljene su još dvije nagrade - Nagrada za ljudska prava filmu "Araf" (Turska, Grčka, BiH) Didema Pekuna te Specijalna nagrada žirija ostvarenju "Devetomjesečni rat" (Mađarska, Katar) Laszla Csuja.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Završeno dvodnevno gostovanje AJB DOC Film Festivala u Posušju

Sutra na FTV premijera dokumentarnog filma 'Olimpijada u Sarajevu'

Naredne sedmice premijera dokumentarnog filma o Džananu Musi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'