Najave     | 19.08.2018. 16:27 |

Godišnjica pogibije američkih diplomata i francuskog vojnika na Igmanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. augusta (FENA) - Počast poginulim američkim diplomatama i francuskom vojniku na spomen-obilježju na Igmanu bit će odata u ponedjeljak, 20. augusta.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine će i ove godine organizirati prigodnu ceremoniju povodom 23. godišnjice pogibije američkih diplomata Džozefa Kruzela, Roberta Frejzera, Samuela Nelsona Drua (Joseph Kruzel, Robert Freiser, Samuel Nelson Drew) i francuskog vojnika Stefana Raula (Stephan Reault), koji su 19. augusta 1995. godine tragično nastradali na Igmanu. 

Nakon polaganja vijenaca, prigodnim obraćanjima prisutnima će se obratiti najviši predstavnici ambasada SAD-a i Francuske u BiH, Misije OSCE-a u BiH i Ministarstva odbrane BiH.

Na ceremoniju su pozvani članovi Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH, predstavnici Štaba NATO-a u BiH, EUFOR-a, predstavnici OSCE-a u BiH, vojno-diplomatski kor u BiH, generalski kor Oružanih snaga BiH, najviši predstavnici Zajedničkog štaba OS BiH, kao i drugi predstavnici institucija vlasti i međunarodnih institucija u BiH.

Džozef Kruzel, Robert Frejzer i Nelson Dru, američke diplomate iz kabineta Ričarda Holbruka (Richard Holbrooke), specijalnog izaslanika tadašnjeg predsjednika SAD-a Bila Klintona (Bill Clinton) i francuski vojnik Stefan Raul tragično su izgubili život 19. augusta 1995. na igmanskom putu, vraćajući se u Sarajevo nakon obavljene mirovne misije.

Ulica u kojoj se danas nalazi Ambasada SAD-a u BiH preimenovana je u čast ambasadora Roberta Frejzera, navodi se u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

MO BiH - Svečanost povodom ukidanja diskriminacije u visini vojnih penzija u FBiH

McGahа u posjeti MO BiH: Poruke koje su iznesene na sastanku NAC-a ohrabrile su nas

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!