Kultura     | 15.08.2018. 14:05 |

'Ága' Milka Lazarova posljednji film u okviru Takmičarskog programa SFF-a

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 15. augusta (FENA) - Posljednji film u okviru Takmičarskog programa za igrani film na 24. Sarajevo Film Festivalu (SFF) "Ága" bugarskog režisera Milka Lazarova prikazan je danas na press projekciji u Narodnom pozorištu.

Riječ je o regionalnoj premijeri tog ostvarenja koja će zvanično biti održana večeras, a za najbolji igrani film Festivala takmiči s još devet filmova iz Turske, Mađarske, Njemačke, Bugarske, Hrvatske i Srbije.

Film je sniman u snježnim divljinama sjevera, gdje stari bračni par, Nanook i Sedna, sanjaju o ponovnom ujedinjenju sa svojom kćeri Ágom, koja je davno napustila roditeljski dom i tradicionalni način života koji polako izumire. Nanook i Sedna žive u jurti, na snijegom prekrivenim sjevernim poljima, poštujući tradicije svojih predaka. Sami, u divljini, čine se kao dva posljednja stanovnika zemlje. Kada se Sednino zdravlje pogorša, Nanook donosi odluku da ispuni njenu želju i kreće na dugo putovanje kako bi pronašao kćerku Águ.

Režiser Lazarov je u razgovoru sa publikom nakon projekcije filma kazao da je najzahtjevniji dio snimanja filma bio pronalazak lokacije, budući da je sniman u krajolicima okovanim ledom u Ruskoj Federaciji u državi Sakha. Naglasio je da je veliki dio filma snimljen na smrznutoj rijeci Leni te da se vrlo brzo sprijateljio sa lokalnim stanovništvom. Međutim, ističe da je imao velike sreće prilikom odabira glumaca, jer ih je našao sasvim slučajno.

- Kao dijete sanjao sam o sjevernom i snježnom svijetu i to je glavni razlog zašto smo snimali na toj lokaciji, iako je prvobitan plan bio da film snimimo u Bugarskoj - zaključio je.  

Scenarista Simeon Ventislavov istakao je da je i prije poznavao Lazarova, ali da je ovo prvi projekt koji su radili zajedno. Istakao je da je scenarij mijenjao nekoliko puta, zbog promjene lokacije snimanja filma.

Teatarska glumica Galina Tikhonova, koja glumi kći Agu, pojavljuje se u filmu samo u posljednjoj sceni, iako se njezin lik sve vrijeme "provlači" kroz razgovore drugih likova. Priču je okarakterisala kao vrlo interesantnu, ističući da je mnogo razmišljala o svojoj izvedbi, iako je snimanje njene scene trajalo manje od jednog dana.

Ostale uloge u filmu ostvarili su Mikhail Aprosimov, Feodosia Ivanova, Sergei Egorov i Afanasy Klaev.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Filmom 'Samo kad se smijem' započelo obilježavanje Dana ljudskih prava u kinu Meeting Point

'Dani ljudskih prava' uz besplatne filmove u kinu Meeting Point

Izbor filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala u Gradačcu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo