Bosna i Hercegovina     | 15.08.2018. 13:57 |

Čamdžija: Civilizacijski sunovat u bh. entitetu RS

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 15.augusta (FENA) - Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske (RS) Kemo Čamdžija smatra da je Narodna skupština RS-a jučerašnjim činom izglasavanja zaključaka, kojim odbacuje Izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine i traži od Vlade RS da ga povuče i stavi van snage, direktno doprinijela civilizacijskom sunovratu ovog bh. entiteta.

Čamdžija u izjavi Feni ukazuje da je entitetski predsjednik Milorad Dodik, svojim anticivilizacijskim aktivnostima i koristeći inertnost međunarodne zajednice te blokade u bh. institucijama, srušio i posljednju mogućnost da se ovaj entitet uredi prema civilizacijskim normama i time omogući uključivanje u savremene civilizacijske tokove i napredna društva općenito.

-Čin odbacivanja Izvještaja Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine predstavlja institucionalno kršenje međunarodnog prava i negiranje dokazanog i presuđenog genocida, a time se pokušavaju zamijeniti uloge žrtve i dželata, promijeniti karakter rata u Bosni i Hercegovini i amnestirati ratni zločinci – upozorio je Čamdžija.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, OSCE, Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC) i nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, moraju, kako je dodao, odmah i snažno reagovati i spriječiti ove aktivnosti koje su direktno usmjerene na ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i mira u Bosni i Hercegovini te onemogućiti urušavanje dostignutog nivoa napretka Bosne i Hercegovine na euroatlanskom putu.

-U suprotnom će Bošnjaci, sada već kao žrtve agresije, doživjeti ponovni genocid, negiranjem od istih institucija koje su u presudama međunarodnih sudova navedene kao počinioci genocida. Rezidualni mehanizam, koji je zamijenio Haški tribunal sa svim ovlastima i nadležnostima, mora reagovati i osuditi ovakve aktivnosti jer je i to u njegovoj nadležnosti – dodao je potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta