Bosna i Hercegovina     | 15.08.2018. 13:44 |

KO SDPBiH – Neophodne promjene unutar zdravstvenog sistema Kantona Sarajevo

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 15. augusta (FENA) - Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) uočava da je  zdravstvo u Kantonu Sarajevo u velikim problemima i da je u velikoj mjeri otuđeno od pacijenta i zdravstvenih radnika kao stubova tog sistema, istaknuto je danas na pres-konferenciji Kantonalnog odbora SDPBiH (KO SDP) Sarajevo.

Predsjednik KO SDP Sarajevo Damir Mašić je kazao da je „sve ono što se danas radi u Kantonu Sarajevu, kada je riječ o zdravstvenom sektoru, direktno usmjereno protiv interesa javnog zdravstva, a samim tim i pacijenata i da direktno ide u korist privatnim zdravstvenim ustanovama“.

- Uštede u zdravstvu ne se mogu vršiti tako što će se tim uštedama narušavati zdravlje ogromnog broja pacijenata, odnosno potencijalih korisnika u KS. Uštede na reagensima i dijagnostici direktno idu u tom pravcu da od toga direktno profitiraju privatne ordinacije, poliklinike i laboratorije - kazao je Mašić. 

Stav SDP-a je da je javno zdravstvo ključni temelj mjere suštinskog razvoja jednog društva koje kao ultimativno civilizacijsko dostignuće mora garantirati jednakost, pravičnost i dostupnost zdravstvene zaštite svim svojim članovima.

- Mi želimo kao SDP, iz jedne nove perspektive, poručiti građanima da ćemo, ukoliko budemo u prilici da utičemo na procese u ovom sektoru, sigurno izvršiti značajne promjene unutar zdravstvenog sistema KS, a za koje već imamo završene potrebne zakonske akte - kazao je predsjednik Savjeta za zdravstvo KO SDPBiH Sarajevo prof.dr. Haris Vranić.    

Na pres-konferenciji posvećenoj temi “Posljedice političkih podjela zdravstvenog sistema u KS - ko je gospodar zdravstva?” potpredsjednik KO SDPBiH Sarajevo prim.dr. Dragan Stevanović je kazao da politika u zdravstvu na osnovu stručnih prijedloga, mišljenja i analiza u konačnici treba da donese adekvatne odluke.

- I treba da kaže mi to možemo, to je interes građana i da prati provođenje tih odluka. Međutim, neetično je korištenje zdravstvenog sistema za političke promocije, što se radi zadnjih godina radi samoreklamiranja – dodao je Stevanović.

 Član Predsjedništva KO SDPBiH Sarajevo dr. Denis Mačkić je naveo da je zdravstvena njega pravo, a ne privilegija.

- Cilj zdravstvenog sistema je da liječi ljude, a ne da zarađuje i štedi novac na račun bolesnika – naveo je Mačkić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Ministarstvo zdravstva RH nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo