Stranačke aktivnosti     | 15.08.2018. 13:32 |

Saopćenje za javnost KO SDA TK

FENA Saopćenje

Zašto premijer TK Jakub Suljkanović (PDA) ignoriše ekološku katastrofu u Lukavcu? 

Nisu mu bitni životi preko 500 000 građana Tuzlanskog kantona?!?! 

Jučerašnji sastanak federalnog nivoa, inspekcija i lokalnog nivoa vlasti u Lukavcu održan povodom ekoloških incidenata koji su se događali u prethodnom periodu sa predstavnicima GIKIL-a i Nadzornog odbora u ovoj fabrici još jednom je potvrdio sve navedeno u demantu koji je KO SDA TK objavio 10.08.2018. godine. 

Neprisustvovanje predstavnika PDA Vlade TK na čelu sa premijerom Jakubom Suljkanovićem jučerašnjem sastanku još jedan je od pokazatelja nezainteresovanosti i nesposobnosti ove vlade da se uhvati u koštac sa rješavanjem problema sa kojima se susreću građani TK, a i šire. 

Podsjećanja radi Vlada TK je 2003. GSHL-u dala većinska upravljačka prava i udio u firmi pod uvjetom da uloži 46 miliona KM, što sa kamatama danas dostiže oko 100 miliona KM. GSHL nije uložio taj novac i KHK je pokrenuo arbitražni postupak da se od GSHL-a oduzmu upravljačka prava.

Prema izvorima iz GIKILA, o čemu  je pisao faktor, navode da se nema protiv koga voditi arbitraža jer je pokrenut likvidacioni postupak, te da direktoru Ganguliju ističe mandat za oko mjesec dana.

Međutim, predstavnici izvršne vlasti u TK se nisu oglašavali niti po ovom pitanju, a ni po pitanju sporenja GSHL-a i KHK-a oko miliona KM izvučenih iz GIKIL-a na ime raznih konsultantskih i menadžerskih usluga, a čiju opravdanost osporavaju bosanski predstavnici uprave?

Postavlja se pitanje zašto je PDA Vlada TK odustala od arbitražnog postupka i zašto nije nastavila sa pritiscima GSHL-u da uplati pomenuta sredstva?

Čime su građani TK zaslužili ovakav maćehinski odnos Vlade TK koja je odustala od GIKIL-a i njegovih 1000 radnika, te preko 5000 članova njihovih porodica?

Ko su prioriteti u djelovanju PDA Vlade TK? Imaju li u vidu preko 500 000 života građana TK i ko će odgovarati za nesagledive posljedice ekološke katastrofe u TK?

Postavlja se pitanje zašto MUP TK-a nema adekvatnu reakciju i da li je to posljedica stihijske represije koju Vlada TK vrši na policiju i sudstvo?

Pitanje je i zašto se federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo (SBB) sjetila GIKIL-a i Lukavca tek nakon eksplozije u GIKIL-u kada su povrijeđeni radnici i zašto je javnost čekala na reakciju njenog ministarstva preko godinu i po dana? 

Lukavcu i široj javnosti TK poznata je i veza Edina Delića (SDP) načelnika Lukavca i Indijaca, za koje se špekuliše da su bili glavni finansijeri izborne kampanje Delića na posljednjem opozivu. 

Ako uzmemo u obzir i prijateljstvo stranačkih šefova PDA i SDP, te jako dobru saradnju Kukića i Delića u Lukavcu, slika je više nego jasna. 

Ne kriju se od javnosti ni informacije da se plate u upravi GIKIL-a kreću između 4 000 i 7 000 KM, što je pretpostavljamo dovoljno za više nego lagodan život s obzirom na strandard u BiH, ali istovremeno i za prešutno odobravanje svega što se dešava u GIKIL-u, a sakriveno je od očiju javnosti 

Također, imenovanje članova NO GIKIL-a Ivane Bunoze i  Mate Pavkovića nije prošlo bez miješanja SDP-a, pa su tako i imenovani  u vrijeme mandata SDP-a i bivšeg premijera Vlade FBiH g.Nermina Nikšića (2010.-2014.) u Upravu JP EP HZ, kao kadrovi HSP stranke koja je bila koalicioni partner SDP, a koja je nastala na  tekovinama ustaške ideologije. 

Još jednom pozivamo Vladu TK i premijera Suljkanovića da izađu pred oči javnosti i daju adekvatne informacije o dešavanjima u lukavačkom GIKIL-u. 

Pozivamo ih i da javnosti objasne usporavanje određenih istražnih postupaka koji se vode protiv članova uprave GIKIL-a, a rezultat su sastanaka članova Vlade TK i predstavnika GIKIL-a skrivenih od očiju javnosti? 

Sjećate li se zakletve koju ste položili u februaru 2018. godine, kada ste se zakleli da ćete savjesno i odgovorno obavljati dužnost, zalagati se za ljudska prava, slobode i ravnopravnost građana?

Očigledno je da građani u TK nisu ravnopravni kada ih konstantno lišavate prava na život, zdravlje i čist zrak. Lišavate ih mnogo čega, a sve zarad stranačkih talova.
Press služba KO SDA TK

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Šekib Umihanić izabran za predsjednik SDA TK

IO SDA TK - Potvrđeno Irfan Halilagić kandidat za madatara Vlade TK

Saopćenje za javnost KO SDA TK

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'