Bosna i Hercegovina     | 15.08.2018. 13:54 |

'Krug 99' o odbacivanju izvještaja Komisije za Srebrenicu iz 2004. u NSRS-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. augusta (FENA) - Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" smatra da "svoditi čin jučerašnjeg odbacivanja izvještaja Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske samo na predizbornu retoriku, bolesne ambicije Milorada Dodika ili pak nasjedati na oprobane propagandističke ciljeve kako bi se žrtva branila od apsurdnih optužbi i odgovornosti za čin i namjere nad njima izvršenog zločina, jeste politička kratkovidnost ili zla namjera i put u stvaranju pogodnog tla za ponavljanje i agresije i genocida".

- Činiti sve da se razori, obesmisli i uruši autentično bosanskohercegovačko narodno biće u posljednja tri desetljeća bar, uključujući rat i genocid, a onda očekivane i projektovane rezultate predstaviti uzrokom nefunkcionalnosti i razlogom za etno teritorijalna prisvajanja i povod za disoluciju države BiH, prepoznatljiv je metodološki politički i propagandni obrazac stvaranja tzv. "Velike - proširene Srbije". Posljednji izraz takvog djelovanja jeste čin zasjedanja i zaključci Skupštine entiteta RS o genocidu u i oko Srebrenice - navodi se u saopćenju "Kruga 99".

Ova asocijacija smatra da se mora istrajati u zahtjevu da se pored krivično-pravne, individualne odgovornosti, utvrde i otklone političke posljedice genocida, udruženog zločinačkog poduhvata i međudržavnog oružanog sukoba radi otklanjanja opasnosti novih sukoba, moralne obnove društva, bh. i regionalne sigurnosti i stabilnosti. 

- I internacionalni akteri namjesto lamentiranja nad posljedicama političke osionosti protiv BiH moraju konkretnim djelima potaći oprobani proces denacifikacije koliko radi mira i demokratske budućnosti BiH, toliko i gašenja opasnog rasadnika prekompozicije državnih granica na Balkanu, Evropi i svijetu, u ime novih etnoteritorijalnih, državnih zaokruživanja. Državotvorne političke snage u BiH moraju odbaciti izlizane floskule o pomirenju, aktivnom strategijom povratka povjerenja kod najvećeg broja srpskog naroda koji su postali taoci političkih elita i zarobljeni zločinačkim djelima i politikom prema BiH, uključujući i mjere amnestije i oprosta - poručuje "Krug 99".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Narodna skupština RS usvojila Programa rada za 2024.

Počela redovna sjednica Narodne skupštine RS, na dnevnom redu 20 tačaka

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo