Bosna i Hercegovina     | 15.08.2018. 13:08 |

Podrška razvoju hraniteljstva u Federaciji BiH

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 15. augusta (FENA) - Predstavnici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike s partnerima iz UNICEF-a Bosne i Hercegovine, organizacija HHC BiH (Hope and Homes for children) i SOS Dječija sela BiH danas su u Sarajevu prezentirali rezultate projekta Razvoj hraniteljstva u Federaciji BiH za period 2017-2018. i Priručnik za hraniteljstvo djece i odraslih u FBiH.

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike za oblast socijalne i dječije zaštite Miroslav Jurešić izjavio je da se uvođenjem Zakona o hraniteljstvu u FBiH na nivou cijelog entiteta "uvode jedinstveni kriteriji po kojim se ostvaruje to pravo".

- Prije svega, uvodi se znatno veća razmjena stručnog rada sa djecom, koja zahtijevaju taj vid zbrinjavanja. Kao što je prezentirano u Priručniku, postiže se puno veći napredak u zaštiti udomiteljskih porodica, djece i odraslih osoba, koji trebaju taj vid zbrinjavanja. Cjelokupni sistem socijalne zaštite u FBiH je dosta rascjepkan, teško je naći bilo šta što je jedinstveno u FBiH s obzirom na to da se dosta toga odvija na nivou kantona, svaki za sebe određuju svoje politike koje često među sobom nisu usklađene. Ovaj zakon je nešto sasvim novo s obzirom na to da svu tu oblast ujednačava - kazao je Jurešić.

Govoreći o uvjetima koje zainteresovani za udomljavanje trebaju da ispune, Jurešić je pojasnio da su oni formalni - da je državljanin BiH, da ima prebivalište, određeni stupanj obazovanja, da je zdravstveno i poslovno sposoban te da posjeduje adekvatne uslove za zbrinjavanje.

Jurešić je naveo da porodice ostvaruju pravo na udomiteljsku naknadu, kao i naknadu za izdržavanje osobe koja se kod njih smjestila.

- Udomiteljska naknada iznosi 15 posto prosječne plaće u FBiH, a u specijaliziranom udomiteljstvu 30 posto plus troškovi za izdržavanje. Ovih dana treba da bude objavljen program osnovne obuke koja traje četiri do pet dana - kazao je.

Predstavnica UNICEF-a BiH Sandra Kukić izrazila je zadovoljstvo dobrom suradnjom sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike na programu podrške hraniteljstvu.

- Ovaj projekat se provodi u cijeloj BiH. Podržavamo pravo djeteta da odraste u porodici, jer porodica je najbolje okruženje za njegov razvoj. Pri tome vjerujemo da porodica nije privilegija, već praktično pravo svakog djeteta - izjavila je Kukić. 

Ona je na konferenciji prezentirala projekat UNICEF-a BiH - "Transformacija institucija za zbrinjavanje djece i prevencija razdvajanja porodica".             

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Inspektorat HNŽ-a utvrdio nepravilnosti u radu hotela Jablanica

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!