Bosna i Hercegovina     | 15.08.2018. 09:13 |

Prigodnom manifestacijom odata počast borcima Izačića

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 15. augusta (FENA) - Dvadeset i šestu godinu zaredom mještani bihaćke mjesne zajednice Izačić zajedno sa predstavnicima Grada Bihaća, Vlade Unsko-sanskog kantona, Vlade Federacije BiH i ratnih komandanta, prisjetili su se herojske borbe i doprinosa kojeg su mještani Izačića i Vikića dali u odbrani države Bosne i Hercegovine.

Tradicionalna manifestacija "Izačiću ponosan mi budi" i ove godine podsjetila je na herojsku borbu i imena 88 poginulih boraca i devet civilnih žrtava rata s područja Izačića i Vikića.

Zahvalivši svima koji su svojim dolaskom uveličali manifestaciju, predsjednik Savjeta MZ Izačić Rasim Islamović, kazao je da imena poginulih Izačićana govore o požrtvovanosti i odlučnosti koju su pokazali braneći svoj grad i državu BiH.

- Hvala vam dragi Izačićani jer svake godine vi organizirate ovu manifestaciju i na taj način prisjećamo se svi zajedno ovih hrabrih i časnih momaka. Mi ne želimo da živimo u prošlosti, ali želimo da znamo šta se dešavalo nama i našem narodu. I danas imamo snage koje ne žele ovoj zemlji dobro i zato moramo biti odgovorni, jedinstveni i odlučni da zajedno odbranimo u miru našu domovinu - kazao je ratni komandant 5. korpusa Armije R BiH Hamdija Abdić.

U svom obraćanju bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić kazao je da su hrabri mještani Izačića bez razmišljanja stali u odbranu države BiH i nesebičnim zalaganjem i velikom žrtvom dali nemjerljiv doprinos u odbrani BiH kojeg Bišćani nikada neće zaboraviti.

- Mnogi gradovi tokom rata nažalost bili su okupirani, ali Bihać to nije upravo zbog hrabrih boraca kao što su bili Izačićani. Stoga je naša odgovornost danas u miru da ne zaboravimo njihovo herojstvo. Danas pričajmo o miru i sjećajmo se ovih momaka jer onoliko koliko su oni bili hrabri i spremni da poginu i mi u miru moramo biti hrabri i pomagati jedni drugima i biti spremni da izgradimo našu državu. Ukoliko budemo i pola hrabri kao borci Izačića mi ćemo u toj misiji i uspjeti - kazao je gradonačelnik Fazlić.

Na značaj obilježavanja svih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata u svojim obraćanjima ukazali su i premijer USK-a Husein Rošić i ministar poljoprivrede u Vladi FBiH Šemsudin Dedić. Zahvalili su svima koji organiziraju i prisjećaju se heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, dodavši da se jedinstvom i slogom mora u narednom periodu sačuvati dignitet herojske borbe boraca 5. korpusa Armije R BiH i njegovih ratnih  komandanata.

U sklopu manifestacija prisutni su imali priliku vidjeti dokumentarni film koji je posvećen poginulim borcima i civilnim žrtvama rata iz MZ Izačića. U sklopu manifestacije položeno je cvijeće u spomen sobi u Izačiću  i šehidskom obilježju u Vikićima, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bihaća.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Reisu-l-ulema na obilježavanju 30 godina Muftijstva bihaćkog: Vjerujemo u sebe i svoju budućnost

U petak počinje 25. kulturna manifestacija 'Ulicom Bišća'

U Bihaću otvoren Sajam pčelarstva i meda – Put zlata

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu