Bosna i Hercegovina     | 14.08.2018. 17:02 |

Salkić: Očekujem reakciju OHR-a nakon usvajanja zaključaka u NSRS

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 14.augusta (FENA) – Narodna skupština RS i Vlada, zajedno s predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom, nastavljaju provoditi radikalizaciju društva sa nesagledivim posljedicama u budućnosti – rekao je potpredsjednik tog entiteta Ramiz Salkić.

Nakon što je u parlamentu odbačen izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004.godine te zatraženo od Vlade RS-a da ga povuče i stavi van snage, Salkić je rekao Feni da to zasjedanje pokazuje “da se srpska vlast i opozicija mogu ujediniti kada je u pitanju napad na Bošnjake, ali i kada je u pitanju napad na istinu i pravdu, baš kao što je to bilo 9. januara 1992. godine”.

Istakao je da aktulena srpska vlast provodi radikalizaciju bez adekvatne reakcije institucija koje su zadužene da reaguju na ovakve procese.

-Dodjela najviših entitetskih priznanja presuđenim ratnim zločincima osuđenim za genocid i udruženi zločinački poduhvat i današnji zaključci Narodne skupštine RS su put u novo etničko čišćenje na ovim prostorima. Ovakve aktivnosti znače provođenje strateških ciljeva utvrđenih 9. januara 1992. godine, nakon kojih su uslijedili etničko čišćenje i genocid. Ti ciljevi se danas provode mirnodopskim sredstvima – tvrdi entitetski potpredsjednik.

Podsjeća da parlament RS institucionalno veliča ratne zločine, a sada i institucionalno negira i sudski dokazani i presuđeni genocid i žrtve tog zločina u Srebrenici.

- Sve ovo prolazi bez reakcije onih koji slijepo posmatraju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini. OHR i visoki predstavnik imaju mandat, ali i moralnu obavezu da stanu u zaštitu istine i pravde, te žrtava genocida i drugih zločina u našoj zemlji – dodao je Salkić.

Ako i poslije ovoga izostane reakcija, onda smo, ističe, ponovo izdani i ostavljeni od onih koji se zaklinju u istinu i pravdu.

-  Od onih koji dolaze na naše skupove, iskazuju lažnu patetiku i saosjećanje sa žrtvama, a ne čine ništa da žrtve zaštite, baš kao što je to bilo 1992. i 1995. godine. Pozivam sve dobronamjerne ljude u ovoj zemlji da se probude, prije nego što nam svima bude kasno – istakao je Salkić.

Poslanici Narodne skupštine RS-a iz stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu usvojili je zaključke kojima odbacuju izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004.godine te traže od Vlade RS-a da ga povuče i stavi van snage.

U zaključcima, koje nisu podržali jedino bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije “Domovina”, navodi se da parlament RS-a smatra da Vlada RS-a treba da formira nezavisne međunarode komisije koje bi na objektivan i nepristran način utvrdile stradanja Srba na području srebreničke regije od 1992. do 1995.godine, kao i u Sarajevu od 1991. do 1995.godine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo