Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 14.08.2018. 13:21 |

Ispitivanja uhapšene palestinske spisateljice traju i do 20 sati dnevno

FENA Internet

RAMALLAH, 14. augusta (FENA) – Palestinska spisateljica Lama Khater, majka petero djece iz područja Hebrona na okupiranoj Zapadnoj obali, uhapšena je 24. jula tokom racije u njenoj kući i od tada je svakodnevno podvrgnuta rigoroznom ispitivanju u izraelskom zatvoru koje traje i do 20 sati dnevno.

Prema riječima Društva palestinskih zatvorenika (PPS), 42-godišnja Khater je prvobitno optužena za navodne "neprijateljske" aktivnosti protiv izraelskih vojnika i naseljenika. Potom je optužena i za članstvo u ilegalnoj organizaciji, u kojoj je , kako je optužuju, obnašala jednu od vodećih funkcija. Međutim, glavni fokus ispitivanja su i dalje njeni objavljeni tekstovi, navode iz PPS-a.

Cilj svakodnevnih rigoroznih i dugotrajnih ispitivanja jeste da se dobije priznanje krivice od spisateljice Khater, što ona odbija učiniti.

Advokat PPS-a, koji je imao priliku da posjeti Khater, izjavio je da su ispitivači zaprijetili da će uhapsiti druge ljude kako bi je prisilili da prizna krivicu, ali to neće promijeniti njen stav.

Khater je rekla svom advokatu da su njene ruke i noge tokom ispitivanja vezane za stolicu, a sobu napušta samo onda kada treba u toalet.

Prošle sedmice, izraelski vojni sud odlučio je zadržati u pritvoru palestinsku spisateljicu i majku petero djece dodatnih dvanaest dana kako bi nastavili sa ispitivanjem. Međutim, njen advokat je, nakon podnesene žalbe, dodatno trajanje pritvora uspio smanjiti na osam dana. Sljedeće saslušanje, šesto u manje od mjesec dana, održat će se u četvrtak, prenosi WAFA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Norveška policija počela da ispituje bivšeg zapovjednika plačenićke grupe Wagner

U vojsci Kine počinje testna primjena vakcine protiv COVID-19

Fikret Abdić predan u nadležnost Tužilaštva USK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana