Bosna i Hercegovina     | 14.08.2018. 13:12 |

Bihać: Projekt sprečavanja ranog napuštanja obrazovanja

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 14. augusta (FENA) - Organizacija "Save the children" i partnersko Udruženje "Žene sa Une" su nakon istraživanja i analize razloga ranog napuštanja školovanja djece objavile poziv lokalnim organizacijama civilnog društva, odnosno mogućnost dobivanja mini-grantova.

Radi se o grantovima za razvoj, uspostavljanje i promociju inovativnih rješenja za pružanje usluga djeci koja su napustila ili su u riziku od ranog napuštanja daljeg obrazovanja.

- Nalazimo se u drugoj godini projekta, kada smo nakon provedenog sveobuhvatnog lokalnog istraživanja utvrdili uzroke, te ovim Javnim pozivom ponudili lokalnim organizacijama civilnog društva da nam kreiraju potencijalna rješenja. Želimo zapravo stvoriti lokalne servise, koji će biti usmjereni na djecu iz ranjivih kategorija - rekla je izvršna direktorica Udruženja "Žene sa Une" Aida Behrem.

Dodala je i kako je još jedan od ciljeva projekta utvrđivanje uzroka odustajanja od obrazovanja i omogućavanje dostupnosti podataka o obimu problematike.

Projekat će se realizirati i na području Brčko Distrikta i Bijeljine, uz partnerstvo Omladinskog centra Vermont, a za ove svrhe u tri lokalne sredine osigurano je po 20.000 eura.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Reisu-l-ulema na obilježavanju 30 godina Muftijstva bihaćkog: Vjerujemo u sebe i svoju budućnost

Save The Children: Posljedice klimatskih promjena dovele do gladi među više od 27 miliona djece

Save the Children: Podrška dnevnim centrima za djecu u riziku je ulaganje u budućnost

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu