Bosna i Hercegovina     | 14.08.2018. 12:08 |

Mikerević: Zbog zločina pojedinih Srba morali usvojiti Izvještaj o Srebrenici

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 14. augusta (FENA) - Bivši premijer Republike Srpske (RS) Dragan Mikerević tvrdi da Vlada 2004. godine nije mogla da ne usvoji izvještaj Komisije za Srebrenicu.

-Vlada nije mogla, a da ne usvoji taj izvještaj zbog predmetovanih dokaza u izvještaju o kršenju normi međunarodnog ratnog i humanitarnog prava od pojedinaca iz naših redova - rekao je on.

Ta obaveza je proizilazila iz ustavne nadležnosti i odgovornosti Vlade, važećeg zakona o saradnji RS s Haškim sudom, rezolucije o saradnji s tim sudom i zbog Komisije za Srebrenicu.

-Riječ je o bolnim i teškim odlukama koje je Vlada morala donijeti radi izvršenja svojih obaveza i očuvanja kredibiliteta institucija na međunarodnom planu - rekao je.

Mikerević, koji je bio premijer 2004. godine, rekao je da je to bilo vrijeme intenzivnih i ubrzanih priprema za obilježavanje 10-godišnjice dešavanja u Srebernicim, u kojima su značajno učestvovali predstavnici međunarodne zajednice, koja je tražila rezultate saradnji RS s Haškim tribunalom i rasvjetljavanje događaja u Srebrenici od 10. do 19. jula 1995. godine.

-Treba imati u vidu da je politički okvir i odnos političkih snaga na globalnom, regionalnom i lokalnom bio potpuno drugačiji nego što je to danas – rekao je on.

U obraćanju poslanicima Narodne skupštine na posebnoj sjednici o informaciji o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, Mikerević je kazao da ne zna da postoji bilo koja vlada RS-a koja nije radila pod pritiskom, ali da on nije trpio direktne pritiske međunarodne zajednice, ali jeste indirektne.

Parlamentu se prije Mikerevića obratio entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Očekuje se poslanička rasprava te usvajanje zaključaka, kojim bi se naložilo Vladi da poništi Izvještaj Komisije za Srebrenicu te traži formiranje međunarodne komisije za ratna stradanja u Srebrenici i Sarajevu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo