Stranačke aktivnosti     | 14.08.2018. 09:27 |

Saopćenje za javnost SDA

FENA Saopćenje

Džaferović u Srebreniku: Bošnjacima ne trebaju privatne stranke sumnjivih motiva, čiji vlasnici ne liče na svoj narod

Posjetom Srebreniku, Šefik Džaferović je nastavio seriju tribina i direktnih razgovora sa građanima. Prisutni na tribini su imali priliku da saznaju manje poznate detalje iz Džaferovićeve besprijekorne profesionalne i političke karijere, ali i da se upoznaju sa njegovim programom i stavovima o temama bitnim za bh. državu i društvo.

Džaferović je naglasio da je Bošnjacima potrebna ozbiljna i odgovorna politika, koja podrazumijeva da je interes države BiH iznad svega.

– Ono što Bošnjacima ne treba su privatni politički projekti sumnjivih motiva, čiji vlasnici ne liče na svoj narod i ne dijele osnovne vrijednosti naroda kojem pripadaju, a spremni su zbog ličnih, izdati državne interese i čak optužiti Bošnjake da su počeli rat u BiH, potcrtao je Džaferović.

Džaferović je, uz ostalo, govorio o potrebi reformi u oblasti obrazovanja, kako bismo školovali kadrove sposobne da odgovore potrebama tržišta rada, naročito u oblasti informacionih tehnologija, dodajući da SDA u svojoj Agendi 2026 ima jasan plan kako da se to uradi.

Poseban fokus stavljen je na saradnju sa dijasporom, koja predstavlja ogroman potencijal.

– Ti odnosi se ne mogu i ne smiju svoditi na slanje doznaka iz inostranstva i nekoliko dana provedenih u BiH tokom ljeta. Od dijaspore ne možemo samo tražiti, moramo im i nuditi. Zato ćemo sa dijasporom graditi partnerski odnos koji podrazumijeva brigu države za dijasporu u pogledu očuvanja bh. identiteta, a s druge strane stvaranje uslova da naši građani koji žive izvan BiH mogu lakše i brže investirati u svoju domovinu. Iz faze kada je dijaspora slala donacije, moramo preći u fazu kada će dijaspora investirati u BiH. Na svim nivoima vlasti potrebni su programi da se olakšaju i ubrzaju procedure za pokretanje biznisa u domovini, kazao je Džaferović, dodajući da je zahvaljujući apelaciji Ustavnom sudu BiH, na kojoj je radio zajedno sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, spašeno stotine hiljada bh. državljanstava naših građana koji žive izvan BiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

SDA

Vezane vijesti

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana