Bosna i Hercegovina     | 14.08.2018. 08:44 |

Hulusi i Mesić predloženi za povelju 'Počasni građani' ZDK

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 14. augusta (FENA) – Turski ministar odbrane Akar Hulusi, nekadašnji glavnokomandujući turskih mirovnih snaga u BiH, te predsjednik nekadašnje SFRJ i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, nominirani su za ovogodišnje laureate povelje “Počasni građanin”, koje Zeničko-dobojski kanton (ZDK) dodjeljuje povodom 29. augusta, Dana ZDK. 

Kako saznaje Fena, Odbor za javna priznanja ZDK, kojim je predsjedavala Nina Bunjevac- Salkić, a nakon provedene konkursne procedure, odabrao je dobitnike ovogodišnjih priznanja te je svoje odluke već proslijedio na potvrđivanje Skupštini ZDK, koja će zasjedati u petak, 17. augusta.

- Čini mi se da su uradili jako dobar posao te da su odabrali kandidate i subjekte koji su svojim djelom, radom i humanošću dali doprinos razvoju i afirmaciji našeg kantona i naše države - kazao  je predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak, koji je izrazio nadu kako će i zastupnici verifikovati sve odluke Odbora, a priznanja će biti dodijeljena na svečanoj sjednici Skupštine ZDK, koja će biti održana 29. augusta.

Turski ministar Hulusi je za ovu povelju predložen “za naročite zasluge u izgradnji mira i povjerenja te razvijanju međunarodne saradnje i međunarodnih odnosa na načelima solidarnosti, humanosti i tolerancije”, dok je Mesić, kao i dugogodišnji prijatelj BiH, među laureate uvršten “za naročite zasluge u davanju podrške pravednoj borbi za odbranu BiH od agresije te razvijanje međunarodne saradnje i međunarodnih odnosa na načelima solidarnosti, humanosti i tolerancije”.

Odbor je ove godine odlučio Plakete ZDK dodijeliti Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP), za izuzetan doprinos obnovi i razvoju ZDK, zatim kompaniji “ALMA RAS” d.o.o. Olovo, za izuzetan doprinos razvoju privrede, dr. Mirjani Agačević iz Zenice, za izuzetan doprinos razvoju Kantona u oblasti medicine, akademiku prof.dr. Dževadu Karahasanu iz Sarajeva, za izuzetan doprinos u razvoju društvenih djelatnosti te afirmaciji kulture i umjetnosti, Ismailu Zulfiću iz Zenice, za izuzetan doprinos promociji ZDK-a, Ženskom rukometnom klubu Krivaja Zavidovići, za izuzetan doprinos u razvoju sporta, afirmaciji ženskog sporta i promociji Kantona, Reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci, za vrhunske sportske rezultate i izuzetan doprinos u razvoju sporta i promociji ZDK-a i države BiH te posthumno Emilu Brniću iz Zenice, donedavno direktoru Doma penzionera u Zenici, za doprinos u razvoju Kantona.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Plaketa ZDK-a ove godine uručena i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću

Dan ZDK - Dodjeljena priznanja, obilježeno 830 godina Povelje Kulina bana

Akademiku Dževadu Karahasanu uručena Plaketa ZDK-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo