Najave     | 17.08.2018. 15:51 |

Međunarodna konferencija mladih 'Uloga mladih u procesu evropskih integracija'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. augusta (FENA) - Panevropska unija Bosne i Hercegovine organizirat će sutra u Vogošći međunarodnu konferenciju Mladih Panevropske unije BiH "Uloga mladih u procesu evropskih integracija". 

Članovi Mladih Panevropske unije BiH odlučili su organizirati ovu međunarodnu konferenciju, u saradnji s Fondacijom Konrad Adenauer i organizacijom Mladih Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", s ciljem da mlade podsjete da su građani Evrope i da ih ohrabri da se aktivnije uključe u diskusiju vezanu za izgradnju i budućnost BiH u Evropskoj uniji.

V.d. predsjednika Panevropske unije BiH Haris Ćutahija je rekao da će na konferenciji, čiji je pokrovitelj Općina Vogošća, učestvovati mladi iz cijele BiH, mladi članovi skoro svih većih političkih stranaka, svih programskih orijentacija, mladi iz oba bosanskohercegovačka entiteta, predstavnici  različitih organizacija kao i pojedinci.

- Oni svi imaju nešto zajedničko - trude se da za sebe i svoju generaciju osiguraju bolju i svjetliju budućnost i znaju da je jedini put ka tome put ka članstvu u Evropskoj uniji - rekao je Ćutahija. 

Dodao je da je to ono na čemu se treba graditi BiH, na stvarima koje nas spajaju, a ne na podjelama.

- Panevropska unija BiH se zalaže za izgradnju sveukupnog koncenzusa u pitanjima evropskog puta BiH. To je proces u kojem ne učestvuju samo političari već čitavo društvo, a mladi se trebaju direktno uključiti jer se to njih najviše tiče - zaključio je Ćutahija.

Predsjednik Mladih Panevropske unije BiH Dario Plavčić je rekao da su mladi u BiH neiskorištena snaga koju je potrebno potaknuti da se oslobodi društvene letargije u kojoj se naša država nalazi i hrabro krene u bolje sutra.

- Budućnost je pred nama. Hoće li ona biti dobra ili loša, odlučujemo samo mi - mladi ljudi – kazao je Plavčić, saopćeno je iz Panevropske unije BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

'Razgovoruša' mladih i vlasti 18. travnja u Širokom Brijegu

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana