Svijet     | 13.08.2018. 15:32 |

Merkel i Putin raspravljaju o Siriji, Ukrajini i energetici

FENA Internet

BERLIN, 13. augusta (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin tokom susreta u Berlinu u subotu razgovarat će o ratu u Siriji, sukobu u istočnoj Ukrajini i spornom plinovodu koji bi doveo ruski gas u Njemačku, saopćio je u ponedjeljak portparol njemačke vlade Steffen Seibert.

Dvoje čelnika, koji su se zadnji put sastali u maju, dat će izjave u 16 sati po srednjoevropskom vremenu uoči početka razgovora u palati Maseberg izvan njemačke prijestonice, saopćio je Sibert, dodajući da novinari neće moći postavljati pitanja Merkel i Putinu.  

- Možete očekivati da će se razgovori usmjeriti na bilateralne odnose, naravno o pitanju sirijskog sukoba, kao i o situaciji u istočnoj Ukrajini - kazao je on.

Njemačka želi da Rusija finalizira primirje u Siriji skupa sa Sjedinjenim Državama, kao i da riješi sukob u istočnoj Ukrajini, gdje Kremlj podržava separatiste protiv vladinih snaga.

Odnosi između dvije zemlje također su opterećeni projektom Sjeverni tok 2 koji bi direktno prebacivao gas iz Rusije ispod Baltičkog mora do Njemačke.

Washington tvrdi da će projekat ojačati njemačku ovisnost o ruskim energentima. Ukrajina strahuje da bi plinovod omogućio Rusiji da je izbaci iz unosnog posla. Njemački istočnoevropski susjedi, nervozni zbog ruskog približavanja, također su izrazili brige zbog projekta.

Seibert je izjavio da je Evropska unija u razgovorima s Rusijom kako bi osigurala da Ukrajina nastavi da igra ulogu u unosnom poslu tranzita energenata nakon dovršenja projekta Sjeverni tok 2. 

Upitan da li je Rusija nagovijestila spremnost u razgovorima da ispuni evropske zahtjeve da Ukrajina ostane provodnik za ruski gas, Seibert je odgovorio: "Razgovori još nisu zaključeni".

Merkel i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas sastali su se s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Berlinu prošlog mjeseca, skupa s načelnikom ruskog generalštaba Valerijem Gerasimovim, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Zvaničnik Hamasa tvrdi da nema napretka u razgovorima u Kairu o prekidu vatre u Gazi

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena bez dogovora, nastavak 4. travnja

Navaljnaja: Putin nije legitimni predsjednik Rusije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta