Kultura     | 13.08.2018. 15:38 |

'Vitezovi umjetnosti Kralja Arta' na Internacionalnom festivalu 'Grad'

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 13. augusta (FENA) - Drugi Internacionalni festival "Grad" okupio je danas "Vitezove umjetnosti Kralja Arta" na okruglom stolu posvećenom priči o objektu 'Austrijska kuća' u Sarajevu.

Radi se o objektu u parku pored zgrade Druge gimnazije, koji je izgrađen za Olimpijske igre 1984. godine u Sarajevu. U Austrijskoj kući boravili su austrijski olimpijci tokom igara, a nakon toga poklonjena je gradu na upravljanje.

Predsjednik Međunarodnog centra za mir i direktor Internacionalnog festivala "Grad" Ibrahim Spahić za objekt Austrijske kuće (okruglog oblika, napravljen od drveta) kaže da je bila 'duša grada' i podsjeća da je sve do 1992. godine to bilo mjesto susreta umjetnika kojeg se mnogi još rado sjećaju.

- Željeli smo ukazati na činjenicu da je to bio najkreativniji kulturni centar grada Sarajeva u to vrijeme i ukazati zašto je važno podsjetiti na povijest te kuće. Bio je to multimedijalni kulturni centar u kojem su gostovali umjetnici širom svijeta. Projekt Koncert hola Sarajevo podsjeća na tu priču - naglasio je.

Ističe da su 'tu kulturu druženja urbanog stanovništva naslijedile mnoge manifestacije koje se održavaju u gradu', ali da je Austrijska kuća ipak bila 'centar koji je živio 24 sata'.

U Collegium Artisticumu postavljena je (do kraja mjeseca) i izložba koja sadrži fotografije, dokumente i videozapise o vremenu koje je bilo dragocjeno za Sarajevo i njegovu urbanu kulturu. Zbog toga, kaže Spahić, i mora biti memorirano na oficijelan način.  

Drugi internacionalni festival "Grad" trajat će do kraja augusta, a sadrži raznovrsne programe.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Spahić: Internacionalni festival Grad kreativni izazov za novi susret umjetnika, publike i medija

Umjetnici otvorili Festival 'Grad', sloboda govora ovogodišnji moto

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'