Svijet     | 13.08.2018. 10:52 |

Treći samit Moona i Kima dogovoren za septembar u Pyongyangu

FENA Internet

SEUL, 13. augusta (FENA) - Južna i Sjeverna Koreja u ponedjeljak su se usuglasile da treći samit između južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i čelnika Sjevera Kim Jong Una bude održan u Pyongyangu u septembru.

Sporazum je postignut nakon razgovora na visokom nivou između dvije strane u sjevernokorejskoj vladinoj zgradi  Tonilgak, u pograničniom selu Panmunjom.

U zajedničkom saopćenju objavljenom nakon razgovora navodi se da su se dvije Koreje usaglasile da se samit između  Moona i Kima u Pyongyangu održi prije kraja septembra.

U saopćenju na tri stranice ipak se ne navode detalji susreta.

Ri Son Gwon, predsjedavajući komiteta za mirno ujedinjenje otadžbine koji je predvodio delegaciju Sjevera, izjavio je novinarima nakon razgovora da je detaljni raspored samita već dogovoren.

Upitan o rezultatima razgovora, Ri je kazao da se dijalog odvijao dobro. U lokalnim medijima pojavile su se spekulacije da su se dvije Koreje već dogovorile na radnom sastanku na visokom nivou o datumu i mjestu trećeg samita Moona i Kima.  

Ukoliko Moon posjeti Pyongyang oko 9. septembra, to bi bio dramatičan razvoj događaja jer se 9. septembra obilježava 70.godišnjica formiranja države Sjeverne Koreje. 

Južnokorejska predsjednička Plava kuća saopćila je, ipak, da bi se samit mogao održati polovinom ili krajem septembra. 

Moon i Kim sastali su se u Panmunjomu 27. aprila po prvi put, dogovarajući se nakon toga da održe drugi samit na jesen u Pyongyangu. Oni su se ponovo sastali 26. maja.

Prije samita Moona i Kima, međukorejski sastanci održani su samo dva puta, u  2000 i 2007. godini, oba u sjevernokorejskoj prijestonici Pyongyangu, prenosi Xinhua.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Porast broja brakova u Južnoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom