Stranačke aktivnosti     | 11.08.2018. 11:32 |

Saopćenje za javnost KO Prve stranke TK

FENA Saopćenje

Prva stranka poziva Federalno ministarstvo okoliša i turizma kao i druge nadležne inspekcijske organe da pokažu hrabrost i profesionalnost i konačno prestanu biti saučesnici višegodišnjeg tihog ubijanja građana Lukavca i okoline. Posljednja ekološka katastrofa koju je prouzročio GIKIL, kompanija koju su domaći politički moćnici uveli u vlasništvo sumnjivom privatizacijom, samo je nastavak bezobzirnog odnosa menadžmenta ove kompanije prema zdravlju i životima radnika i građana Lukavca.

Zašto šute federalni ministri zdravlja i zaštite okoliša? Zašto šuti Vlada TK ?

Nedopustivo je da jedna kompanija političarima bude važnija od zdravlja i zaštite života građana. Prva stranka poziva stanovnike Lukavca i svih dijelova TK koji su trpili bilo kakve posljedice izazvane zagađenjima da pokrenu pojedinačne i kolektivne tužbe protiv neodgovornih poslodavaca, ali i nadležnih institucija koje godinama ne rade svoj posao i traže pravičnu odštetu za narušeno zdravlje. Prva stranka je spremana učestvovati i dati punu podršku tom procesu, ali i podnijeti krivične prijave protiv odgovornih u državnim institucijama koji su saučesnici u ubijanju budućnosti ne samo Lukavca, već i cijele BiH.

Kompanije koje ne poštuju osnovne ekološke norme su tihe ubice, što jasno pokazuju podaci relevantnih svjetskih institucija koje su BiH svrstale na drugo mjesto zemalja s najlošijom kvalitetom zraka. Pokazuju to procenti oboljelih od raka, ali i broj djece koja u Lukavcu i sličnim sredinama moraju disati uz pomoć pumpica.

Pozivamo načelnika Lukavca Edina Delića, da konačno dokaže kako se socijaldemokratija nije odrodila od radnika i građana i prestane koketirati s vlasnicima krupnog kapitala zbog tobožnje brige za radna mjesta. Ne smije i ne može litar mlijeka biti jedina garancija tim radnicima da će zdravi dočekati penziju.

Pozivamo nadležne kantonalne i federalne institucije da pod hitno izrade analizu svih potencijalno ugroženih područja i na osnovu toga utvrde kratkoročne i dugoročne mjere zaštite života ljudi i očuvanja okoliša.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu