Bosna i Hercegovina     | 11.08.2018. 11:08 |

Salkić pozvao Bošnjake da izađu na izbore i promijene loš status u RS-u

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 11.augusta (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić smatra da Bošnjaci moraju imati veću snagu u entitetskom parlamentu, kako bi mogli rješavati probleme i suprotstaviti se sistemskoj diskriminaciji.

Ukazao je da 165.000 Bošnjaka ima pravo glasa u bh. entitetu RS, a da na izborima glasa manje od 30 posto, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Bošnjaci, ako žele promijeniti stanje u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, moraju se, istakao je Salkić, aktivirati na predstojećim izborima.

-Bez ikakve sumnje, svi mi želimo uklanjanje sistemske diskriminacije koju provodi ova vlast u svakom segmentu društva, te da otvaramo firme i pogone i zapošljavamo ljude. Svi mi želimo da riješimo pitanje bosanskog jezika, pitanje poštivanja žrtava genocida i svih drugih zločina u našoj zemlji, ali i da prestane veličanje ratnih zločinaca. Ako sve to želimo, jednostavno, moramo izaći na izbore, ojačati naš kapacitet i oslabiti one koji su nas doveli u ovo stanje, a to je  vlast u bh. entitetu RS – rekao je on sinoć na tribni u Trebinju.

Kada Bošnjaci izađu na izbore i daju 100.000 glasova političkoj opciji kojoj su na prvom mjestu država i narod, onda će, kaže, biti stvorene pretpostavke da promijene stanje.

-Ovdje nam niko ništa neće pokloniti, za sve se moramo izboriti. Zato vas pozivam da nastavimo našu zajedničku borbu za našu domovinu, naš narod i naša prava u ovom entitetu. Na ovom putu očekujem da na predstojećim izborima napravimo vidljiv iskorak, koji će u narednom periodu progresivno jačati do konačnog cilja - kazao je Salkić.

Cilj Bošnjaka je, kako je precizirao, demokratska država Bosna i Hercegovina, zemlja jednakih mogućnosti za sve njene građane, bez obzira na togdje žive, kako se zovu i kako se Bogu mole, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Tribina u Trebinju je šesta u nizu tribina koje se održavaju u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. U organizaciji SDA-a, održane su u Bratuncu, Kotor Varoši, Prijedoru, Bosanskoj Gradišci i Janji, a u narednim danima planirane su i u drugim gradovima BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Na području Trebinja zaplijenjeno deset kilograma marihuane

Napreduju radovi na izgradnji mostarske dvorane, tribine gotove do ljeta (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo