Kultura

Čelić-Ćemerlić:Odgovornost u pogledu tretiranja naslijeđa je u njegovom očuvanju

SARAJEVO, 10. augusta (FENA) - U sklopu Drugog internacionalnog festivala "Grad", održan je okrugli sto o temi - "Šta je za Tebe baština", na kojem su učestvovali predstavnici Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

Kao partner na Festivalu, ta institucija je učestvovala u postavci izložbe "Grad" prezentirajući sarajevske kapije, arhitektonsku plastiku na fasadama Sarajeva, obnovljene sarajevske fasade, te Službu zaštite kao "čuvare naslijeđa".

Na toj izložbi, prvi put nakon dvadeset šest godina izložena je i javna skulptura "Njegovateljica ruža", koja se do rata nalazila u prostoru parka At-mejdan.

Izvršna direktorica Zavoda Valida Čelić-Ćemerlić upoznala je prisutne s misijom te institucije posljednjih pet i po decenija.

- Zaštita kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa predstavlja bitan element očuvanja urbane strukture Grada. U povodu pedeset i pet godina postojanja Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, jedne od najstarijih specijaliziranih institucija kulture u Sarajevu, ali i u Bosni i Hercegovini, u vremenu velikih izazova za našu djelatnost, odlučili smo "izaći iz sjene" i u sklopu ove manifestacije široj javnosti prezentirati naš rad i misiju. Od osnivanja, pa do danas izrasli smo u ustanovu koja je bez obzira na teška vremena sa kojima se suočavala, radom, angažmanom, znanjem, energijom, entuzijazmom i iskustvom svojih uposlenika učinila da naša kulturna i prirodna baština u svom najboljem svjetlu ostane dio naših života i života budućih generacija - kazala je Čelić-Ćemerlić.

- Naše zajedničko dragocjeno bogatstvo - naslijeđe, nastajalo je u Sarajevu kroz njegovo dugo trajanje i zato velika odgovornost u pogledu tretiranja naslijeđa kao izvora identiteta, važnih spoznaja i velikih vrijednosti leži u njegovom očuvanju - dodala je Čelić-Ćemerlić, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir.

(FENA) J.Č.