Sport     | 09.08.2018. 17:43 |

Dodjela medalja u sklopu osmih BH Telecom Sportskih igara mladih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. augusta (FENA) -Oko 900 mališana prisustvovalo je dodjeli medalja osmih BH Telecom Sportskih igara mladih.

Djevojčice i dječaci u prvoj smjeni velikog finala Igara su se u Sarajevu takmičili u nogometu i košarci, a najbolji su ostvarili plasman na Međunarodno finale igara u Splitu gdje će predstavljati Bosnu i Hercegovinu te odmjeriti snage sa djevojčicama i dječacima iz Hrvatske i Srbije.

Igre su i ove godine izabrale mladu ambasdoricu Igara, šestogodišnju Ajlu Jusić iz Jablanice koja igra nogomet u timu sa dječacima te ruši sve stereotipe o ovom sportu.

Direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Peter Duffy je Jusić proglasio mladom ambasadoricom Igara te joj uručio dres Luke Modrića, ambasadora Sportskih igara mladih.

Igre su u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH te uz finansijsku podršku USAID-a, nastavile projekat „Fer igra za fer djetinjstvo“ s ciljem da se svim mališanima omogući jednaka prilika za lijepo djetinjstvo te učenje o toleranciji, prijateljstvu i fer pleju.

- Ovo je treća godina kako dolazim i ono što je najzabavnije je da su Igre svake godine veće i bolje. Ove godine, učestvovalo je gotovo 45.000 djece iz više od 100 gradova širom Bosne i Hercegovine i uvijek je zabavno biti dio projekta koji se širi i interes ljudi raste sve više. Vidjeli smo sjajne primjere inkluzije ove godine, sa sve više djece sa poteškoćama koja su učestvovala u Sportskim igrama mladih - istakao je Duffy.

Finalisti prve smjene finala Igara pokazali su da je na terenu najbitnije pokazati fer plej te da se i mali mogu igrati sa velikima, a svojim su se kućama vratili sa lijepim uspomenama iz glavnog grada, obogaćeni novim poznanstvima.

- Drago nam je što smo osvojile zlato na Igrama u okviru Coca-Cola CUP-a, takmičenja u nogometu za 2003. godište i mlađe i radujemo se odlasku u Split - rekla je kapiten ekipe „ŽFK Drina“ iz Zvornika Nikolina Radić.

U Sarajevo je stigla druga smjena finalista Igara, djevojčice i dječaci koji će se naredna dva dana takmičiti u odbojci, rukometu, šahu, tenisu, stonom tenisu i odbojci na pijesku.

Također, prisutni će imati priliku pogledati i UNIFIED nogometne mečeve gdje će se dječaci i djevojčice, sa i bez poteškoća u razvoju, zajedno u jednom timu, boriti za titulu najboljih. Sva takmičenja Igara će se održati u dvorani Mojmilo, dvorani Gimnazije Dobrinja te u SRC Halilovići, saopćili su organizatori Igara.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

'Razgovoruša' mladih i vlasti 18. travnja u Širokom Brijegu

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana