Bosna i Hercegovina     | 09.08.2018. 17:37 |

MVP BiH se oglasilo u vezi s učešćem selekcije Kosova na prvenstvu u košarci

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. augusta (FENA) - Ministarstvo vanjskih poslova BiH saopćilo je, u povodu članaka objavljenih u pojedinim medijima i izjava pojedinih predstavnika Košarkaškog saveza BiH, da je zahtjev Košarkaškog saveza BiH kojim je traženo izdavanje viza za članove selekcije Kosova Ministarstvu dostavljen u poslijepodnevnim satima 7. augusta, uz informaciju da je dolazak selekcije Kosova planiran za 8. august.

- To upućuje na očiglednu neblagovremenost predmetnog zahtjeva. Budući da važeći podzakonski akti predviđaju da Ministarstvo odgovore na zahtjeve za izdavanje viza daje u roku od tri dana, zahtjevi koji su zaprimljeni u poslijepodnevnim satima 7. augusta godine još uvijek se nalaze u postupku razmatranja - navode iz MVP-a BiH.

Kako se navodi u saopćenju, Ministarstvo je danas dobilo dodatno izjašnjenje Košarkaškog saveza BiH, iz čijeg konteksta proizlazi da unutar Saveza ne postoji saglasnost o učešću selekcije Kosova na Evropskom prvenstvu u košarci, što je potvrđeno i u neposrednim razgovorima obavljenim s pojedinim članovima najvišeg tijela Košarkaškog saveza BiH i Košarkaškog saveza Republike Srpske.

U spomenutim razgovorima, dodaje se dalje, izraženo je direktno protivljenje predstavnika Republike Srpske učešću selekcije Kosova na aktuelnom Evropskom prvenstvu u košarci koje se održava u Sarajevu.

- Ministarstvo inostranih poslova BiH je stanovišta da unapređenje sportske saradnje na unutrašnjem, regionalnom i međunarodnom nivou predstavlja nemjerljivu korist za razvoj sporta i opšte unapređenje života mladih, dokaz čega je bilo i nedavno omogućavanje učešća odbojkaške selekcije Kosova* na Balkanskom odbojkaškom prvenstvu održanom u Bijeljini, kojom prilikom je, uz saglasnost Odbojkaškog saveza BiH, Ministarstvo u predviđenim rokovima izdalo potrebne vize svim učesnicima takmičenja. Međutim, nepostojanje jedinstvenog stava unutar Košarkaškog saveza BiH u pogledu organizacije takmičenja i učešća selekcije Kosova* na istom, dovodi do prenosa potencijalne odgovornosti i ustanovljenja obaveze arbitriranja na stranu Ministarstva, koje nije i ne smije biti odgovorno za bilo kakve nesuglasice unutar sportskih udruženja u BiH - navedeno je u saopćenju MvP-a BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Strasbourg: Danas rasprava u Vijeću Europe o Kosovu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo