Stranačke aktivnosti     | 09.08.2018. 10:17 |

Saopćenje za javnost SDP BiH

FENA Saopćenje

SDP će pokrenuti sudski proces osporavanja nezakonitih izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak

Izjava za javnost Damira Mašića, poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH

„Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministrica finansija Jelka Milićević i direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović oglušili su se na poziv iz otvorenog pisma koje smo uputili iz Socijaldemokratske partije BiH u saradnji sa predstavnicima freelancera, i naše zahtjeve da:

1.    Da Vlada FBiH i Ministarstvo finansija FBiH odmah stave van snage Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak (Službene novine FBiH, broj: 30/18) jer protivno Zakonu o porezu na dohodak ukida pravo na priznavanje 20% rashoda kod samostalne djelatnosti u inostranstvu i propisuje doprinos za zdravstvo u iznosu od 4% za istu kategoriju.

2.    Da Ministarstvo finansija pristupi izradi novog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak koji će otkloniti prethodne nedostatke i da o tome organizuje javnu raspravu i tako da priliku svim zainteresiranim da daju svoje prijedloge i sugestije.

3.    Da Porezna uprava FBiH povuče poziv od 12.07.2018. godine, te da obustavi sve aktivnosti na naplati poreza na prihode iz inostranstva za prethodni period i o tome na isti način upozna javnost.

4.    Da naplata počne nakon usvajanja izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak FBiH, najranije od 01. 01. 2019. godine.

Nažalost, propustili su priliku da postupe razumno i da izvrše opravdane zahtjeve velikog broja naših građana, te da skinu sa sebe opravdani bijes javnosti i urade ispravnu stvar, te tako pokažu da priznaju svoju grešku ali i da su je spremni i ispraviti. Umjesto toga dalje su nastavili sa muljanjem i petljanjem, različitim tumačenjima, iako su i premijer Novalić i direktor Isović javno priznali da je usvojen nezakonit Pravilnik, za što imamo i materijalne dokaze.

Zbog svega toga Klub zastupnika SDP-a je pokrenuo inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Parlamenta Federacije BiH na kojoj ćemo ove zahtjeve predočiti kao prijedloge zaključaka, te predložiti izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak FBiH po hitnom postupku kojim će se propisati da porezna obaveza za prihode iz inostranstva počinje 01. 01. 2019. godine.

Ovim putem pozivamo sve parlamentarne stranke, a posebno one koje su već dale javnu podršku zahtjevima freelancera, da nam se pridruže i podrže sazivanje vanredne sjednice.

Također, SDP je angažovao advokatsku kancelariju koja će tražiti privremenu mjeru i pokrenuti sudski proces osporavanja nezakonitih izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak koje je usvojilo ministarstvo finansija.“

Damir Mašić

Klub zastupnika Socijaldemokratske partija BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!