Kultura     | 09.08.2018. 10:27 |

Četiri koncerta Gudačkog kvarteta aMAS u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. augusta (FENA) - U cilju afirmacije mladih umjetnika i većeg broja kulturnih dešavanja tokom održavanja Sarajevo Film Festivala, Općina Centar Sarajevo i JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo u saradnji sa Gudačkim kvartetom organizirat će četiri koncerta u ulici Maršala Tita ispred Velikog parka, 10.,12.,14., i 17. augusta, od 19.00 do 20.00 sati.

Gudački kvartet aMAS čine mlade umjetnice, magistrantice Muzičke akademije u Sarajevu.

Nastupaju zajedno dugi niz godina, angažovane u različitim ansamblima i iza sebe imaju bogato iskustvo muziciranja i koncertiranja širom Balkana i Evrope.

Kvartet su oformile prije godinu dana i kao takve djeluju kao jedini oficijelni gudački kvartet u BiH.

Održale su koncerte na Festivalu ulične umjetnosti, festivalu "Zeničko proljeće", te veliki broj koncerata u okviru koncertne sezone Muzičke akademije u Sarajevu – saopćeno je iz JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

U saopćenju se navodi i to da je od 27. jula do 08. augusta  realiziran projekat mladih volontera Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, iz BiH, Francuske i Njemačke.

Radilo se o projektu interkulturalne razmjene pod nazivom InterAction, koji je završio zajedničkom predstavom pod istim nazivom, u JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Inicijator projekta je francuska organizacija Roudel iz grada Carcassonne. Osim Udruženja NARKO-NE, partner na projektu bila je njemačka organizacija ABC Bildungs – und Tagungszentrum e.V. u saradnji sa organizacijom Kunst Macht Stark e.V.

Cilj projekta bio je omogućiti mladima iz tri države da se bolje upoznaju, razgovaraju o značaju  interkulturalnog učenja, kooperaciji, ali i o predrasudama, stereotipima i kršenju ljudskih prava. Ono što je posebno značajno u ovom projektu jeste da su kroz različite teatarske metode mladi  učili o navedenim temama, ali i jedni o drugima – saopćeno je iz Centra za kulturu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Goraždu obilježen Međunarodni dan dječije knjige

Izložba Igora Borozana 'Molitve u bjelini' u petak u Mostaru

U Centru za kulturu Goražde u decembru raznovrstan program

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu