Stranačke aktivnosti     | 08.08.2018. 15:27 |

Saopćenje za javnost SDP BiH

FENA Saopćenje

Teško stanje u GIKIL-u je posljedica političkog dogovora između SDA i HDZ-a, a koji u praksi realiziraju istaknuti „zapadnohercegovački“ kadrovi Ivana Bunoza i Mate Pavković. 

Ovo dvoje „predstavnika građana“ u Upravu lukavačkog GIKIL-a imenovala je Vlada Tuzlanskog kantona, dok je njome predsjedavao istaknuti kadar SDA, bivši premijer Bego Gutić. Imenovanja su slijedila kao rezultat „političkog diktata“ sa najvišeg nivoa, odnosno iz kancelarije Bakira Izetbegovića.

Inače, Bunoza je izvršna direktorica za ekonomske poslove, a Pavković izvršni direktor za pravne poslove Javnog preduzeća Elektroprivreda Hrvatske zajednice „Herceg-Bosna“ u Mostaru. 

Priče o najboljim kandidatima izabranim na konkursu u ove dvije stranke ne mogu prodati više ni vlastitom članstvu, a nije jasno u kojoj mjeri iza ovog dogovora stoji i resorna ministrica Edita Đapo, već dvije godine nezakonito vodi proces produžetka okolinske dozvole Koksari u Lukavcu. 

Finansijski interes Dragana Čovića i njegovog HDZ-a je lako shvatiti, ako znamo da ukupan ugalj i koks koje GIKIL uvozi ili izvozi morem prolazi kroz luku Ploče, kao i da se željeznicama isti transportuje do Lukavca i dalje prema krajnjim korisnicima.

U ovom „klupku“ najvažnije pitanje je da li su predstavnici stranog kapitala uspjeli finansijski ili na druge načine namiriti ključne nosioce SDA i HDZ politika na način da vlade Federacije BiH i Tuzlanskog kantona, kao ni inspekcije ili Tužilaštvo, godinama nisu poduzimali zakonske mjere prema ovom zagađivaču.

Zanimljivo je da ni trenutni sastav kantonalne vlade u Tuzli, koju predvodi Kukićeva PDA, ne pokazuje želju da riješi ozbiljan problem, svojevrsnu ekološku katastrofu, ne vodeći računa o životima ljudi, a amnestirajući odgovorna lica.

Bunoza i Pavković još nisu posjetili mjesto nesreće, niti tražili da GIKIL sredi svoje filtere i modernizira proizvodnju, nisu ponudili nikakvo objašnjenje, niti tražili poduzimanje bilo kakvih mjera, jer njihov zadatak je bio da štite političke interese SDA i HDZ, a da upravi GIKIL-a omoguće da radi kako želi.

Javno pozivamo bivšeg premijera Begu Gutića i njegovog predsjednika Bakira Izetbegovića da objasne zbog čega su u Upravu GIKIL-a imenovali dvoje „Čovićevih“ upravitelja koji godinama ne rade svoj posao.

SDP BiH poziva Tužilaštvo da istraži ove navode, a posebno da ispita šta su u Upravi GIKIL-a poduzeli ili poduzimaju da se spašavaju životi i zdravlje radnika GIKIL-a i gotovo pola miliona stanovnika koji trpe posljedice prljave anticivilizacijske i ekocidne politike SDA i HDZ-a.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom